Потужний землетрус в Туреччині: що відомо, та чи може трагедія статися в Україні?

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року.

Перший землетрус магнітудою 7,7 балів стався о 4.17 ранку за місцевим часом, після нього було зафіксовано 42 афтершоки, магнітуда найсильнішого становила 6,6. По обидва боки турецько-сирійського кордону мешканці прокинулися від підземних поштовхів за кілька годин до світанку. Поштовхи відчувалися в довколишніх провінціях, переважно Хатаї, Османії, Адиямані, Газіантепі, Шанлиурфі, Діярбакирі, Малатьї та Адані. Обвалилися сотні будівель.

У Туреччині було оголошено найвищий рівень тривоги. Влада звернулася по міжнародну допомогу. Генштаб Збройних Сил Туреччини направив у зону лиха два літаки для транспортування бригад рятувальників.

Кількість загиблих станом на 14:00 у Туреччині становила близько 1000 осіб. Також землетрус стався на території Сирії, за останніми даними, там загинуло близько 600 осіб. У Туреччині після землетрусу в низці районів на підприємствах і в офісах виникла пожежа. До місць загоряння направлені пожежники.

Другий землетрус стався у південних районах Туреччини близько 12 за київським часом. Стихійне лихо сталося неподалік від міста Ельбістан у провінції Кахраманмараш на півдні Туреччини. Після нових підземних поштовхів у місті Діярбакир у прямому ефірі телебачення було видно, як руйнується будівля.

Крім того, ще один землетрус магнітудою 5,7 балів стався за 60 кілометрів від міста Малатья. Президент Реджеп Ердоган виступив із телевізійним зверненням. Він заявив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим у Туреччині з 1939 року. Тоді загинули майже 33 тисячі осіб, близько 100 тисяч було поранено.

Що стало причиною землетрусу?

Земна кора складається з окремих частин, які називають плитами і які прилягають одна до одної.

Ці пластини часто намагаються рухатися, але їм заважає тертя об сусідню пластину. Але іноді тиск зростає, доки одна пластина раптово не здригається, спричиняючи рух поверхні.

У цьому випадку це була Аравійська плита, яка рухалася на північ і стикалася з Анатолійською плитою.

Тертя плит зазвичай спричинює дуже руйнівні землетруси.

13 серпня 1822 року внаслідок цього стався землетрус магнітудою 7,4 бала, що значно менше, ніж магнітуда 7,8, зареєстрована у понеділок.

Попри це, землетрус у 19 столітті завдав величезної шкоди містам у цьому районі: лише в місті Алеппо зафіксовано 7000 смертей. Руйнівні афтершоки тривали майже рік.

Після вчорашнього землетрусу вже було кілька повторних поштовхів, і вчені очікують, що він матиме ту саму тенденцію, що й попередній великий землетрус у регіоні.

Посольство України в Туреччині розшукало шістьох українців, які не виходили на зв’язок після землетрусу, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Туреччина. Оновлена інформація. Наше посольство розшукало шістьох українців, які не виходили на зв’язок після землетрусу. Їхній стан задовільний, загроз життю немає. В частини громадян зруйноване житло. Вони наразі поселилися в турецьких родичів. Консул підтримує із ними зв’язок», – написав Ніколенко у фейсбуці.

За його словами, загальна кількість звернень про громадян України в зоні стихійного лиха, зв’язок з якими наразі відсутній, збільшилася до 27. Раніше повідомлялося про 24 звернення.

Українське посольство взаємодіє із турецькими рятувальниками задля встановлення місць їхнього перебування, даних про українців серед жертв землетрусу немає, додав речник МЗС.

Де в Україні можливий потужний землетрус?

Україна розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався потужний смертоносний землетрус у Туреччині.

Найпотужніші землетруси в Україні можливі південному-заході Одеської області, розповів заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера 

“Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси відбулися на південно-західній“, – зазначив співбесідник.

Кендзера додав, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій землі, генерує зона Вранча. За його словами, ця зона фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита – це, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший – у бік Камчатки.

Експерт зазначив, що землетруси в Україні та Туреччині – не рідкість, однак вони не були такими руйнівними.

“Якщо ми будемо дивитися на карти загального сейсмічного руйнування, на яких показано рівень сейсмічної небезпеки України, то бачимо, що на південному-заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть досягати 8 і навіть 9 балів за десятибальною шкалою“, – попередив заступник директора Інституту геофізики НАНУ.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела