Юний українець став найкращим студентом світу

17-річного студента з України Ігоря Клименка визнано найкращим студентом світу за версією престижної Всесвітньої премії Global Student Prize.

«Це потребувало багато роботи і часу, але тепер я отримав доступ до світового ком’юніті та можливість співпрацювати з великими інвесторами та людьми по всьому світу! А також – стипендію у $100 000! Я абсолютно впевнений, що більшу її частину витрачу на розроблення дрона!», – зазначив Ігор.

Хлопець зробив інноваційний винахід, поєднавши безпілотник з міношукачем. Коптер дистанційно віднаходить вибухонебезпечні предмети завдяки електромагнітному й оптичному дослідженню поверхонь. Може знаходити різні типи мін, а найголовніше – передавати точні координати знайдених об’єктів саперам.

Ігор Клименко навчається на фізико-математичному факультеті у КПІ імені Ігоря Сікорського.

У 5 класі, коли почалася війна в Україні, він зрозумів, що хоче допомогти своїй країні і почав розробляти роботів для розмінування. Завжди цікавився наукою, тож вирішив застосувати свої знання для розробки роботів для розмінування, а в 10 класі почав використовувати квадрокоптери та дрони у своїх винаходах. Попри війну, Ігор щодня продовжує навчатися, щоб здобути якісну освіту для відбудови України.

Останні два роки Ігор працює над проєктом Quadcopter Mines Detector. Він уже представив винахід на міжнародних конкурсах, а також отримав від України два патенти на пристрій. Студент планує займатися масовим виробництвом роботів, які допоможуть зберегти життя. У планах юного інноватора — масове виробництво.

У квітні Ігор долучився до програми «UF», бізнес-інкубатора МАН, «Startup Beginner», щоб удосконалити свій прототип коптера-міношукача, та став одним із найкращих випускників. У червні хлопець розпочав навчання вже на дорослій програмі «UF» – «Empowering Future Entrepreneurial Ukraine» та отримав стипендію €5 000 від фінської інвестиційної компанії «Ministry of Good Spirit» для мотивації та подальшої роботи над коптером.

Так Ігор дійшов і до абсолютного світового визнання – був оголошеним переможцем Global Student Prize.

Хлопець, який увійшов у список 100 найкращих студентів світу, хоче почати масове виробництво свого винаходу, залучити якомога більше компаній та організацій, щоб інвестувати в готовий продукт і розповсюдити його для допомоги своїй країні.

Global Student Prize

Всесвітню студентську премію заснувала організація «Chegg.org» у партнерстві з Varkey Foundation. Нагороду запровадили, щоб висвітлювати змінотворчі зусилля студентів у всьому світі.

Узяти участь у студентській премії можна, якщо вам уже є щонайменше 16 років і ви є студентом якого-небудь академічного закладу чи проходите програму навчання та підвищення кваліфікації. Узяти участь можуть студенти заочних відділень і ті, хто проходять онлайн-курси.
Критерії оцінювання:

  • Академічні досягнення – це лише високі оцінки, але й участь у конкурсах, олімпіадах, проектних роботах, характеристики від наукових керівників і професорів.
  • Вплив на однолітків – те, як студент вплинув на своє найближче академічне оточення.
  • Зміни в суспільстві на національному чи інтернаціональному рівні – участь у різноманітних соціальних акціях, волонтерство, створення соціальних платформ тощо.
  • Подолання бар’єрів на академічному шляху досягнення цілей.
  • Креативність і інноваційність.
  • Виховання громадян світу.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела