Боєць “десятки” отримав відзнаку від Залужного

Військовослужбовець з Прикарпаття Назар Горішний отримав почесну відзнаку Головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного “Сталевий хрест”.

Воїн Назар Горішний служить солдатом у 10 окремій гірсько-штурмовій бригаді. 28-річний захисник — родом із селища Богородчани Івано-Франківської області.

Зі слів Ростислава Заремби, військовослужбовець сім місяців воював на Бахмутському напрямку (Бахмут, Соледар). Також захищає Україну й рідний брат Назара Олег Горішний

Нагрудний знак «Сталевий хрест» вручають військовим ЗСУ за виконання бойових завдань, проведення об’єднаних антитерористичних операцій, а також операцій з підтримки миру та безпеки. Особливістю цієї нагороди є те, що це — спеціальна відзнака головнокомандувача ЗСУ.

Відзнаки Головнокомандувача Збройних сил України

Хрест Заслуги

Нагрудний знак «Хрест Заслуги» є найвищим. Ним нагороджуються:

  • військовослужбовці Збройних Сил України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності України та видатні успіхи в командуванні з’єднаннями, військовими частинами та підрозділами, керівництві органами військового управління та структурними підрозділами в мирний час та під час дії особливого періоду, в об’єднаних, антитерористичних операціях, а також операціях з підтримання миру та безпеки, визначний особистий внесок у справу розбудови і розвитку Збройних Сил України;
  • працівники Збройних Сил України та інші особи за визначний особистий внесок у справу розбудови і розвитку Збройних Сил України, зміцнення співробітництва у військовій, науковій, соціальній, культурній та інших сферах життєдіяльності Збройних Сил України, волонтерську діяльність та інші заслуги.

До нагородження нагрудним знаком подаються:

  • військовослужбовці, які раніше були нагороджені нагрудними знаками «Хрест хоробрих» або «Золотий хрест», або «Срібний хрест», або «Сталевий

хрест»;

  • працівники Збройних Сил України та інші особи, які раніше були нагороджені нагрудним знаком «Сприяння війську».

У разі здійснення особою визначного вчинку вона може бути подана до нагородження без урахування вимог абзаців шостого та сьомого цього пункту за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

Хрест хоробрих

Нагрудним знаком «Хрест хоробрих» нагороджуються військовослужбовці та працівники Збройних Сил України за героїчний вчинок, пов’язаний з ризиком для життя (здоров’я) під час участі у бойових діях об’єднаних, антитерористичних операцій, а також операціях з підтримання миру та безпеки, ліквідації наслідків природних та техногенних катастроф, інших надзвичайних ситуацій.

Нагрудним знаком можуть нагороджуватися повторно, при чому загальна кількість нагороджень не має перевищувати трьох разів. У разі повторного нагородження особі вручається металеве зображення із бронзи «Гілка дубового листя», яке розміщується на стрічці нагрудного знака.

Хрест Військова честь

Нагрудним знаком «Хрест Військова честь» нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України, вислуга яких у Збройних Силах України становить не менше 20 календарних років, за значний особистий внесок у розбудову та розвиток Збройних Сил України, зразкове виконання військового обов’язку в мирний час та під час дії особливого періоду або у разі здійснення особою визначного вчинку.

За незламність

Нагрудний знак «За незламність» вручається військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил України, які брали безпосередню участь в об’єднаних, антитерористичних операціях, а також операціях з підтримання миру та безпеки, забезпечували їх проведення та перебували в полоні.

За сприяння війську

Нагрудним знаком «За сприяння війську» нагороджуються працівники Збройних Сил України та інші особи за значний особистий внесок у справу розбудови і розвитку Збройних Сил України, зміцнення співробітництва у військовій, науковій, соціальній, культурній та інших сферах життєдіяльності Збройних Сил України.

Нагрудним знаком нагороджуються:

  • працівники Збройних Сил України за наявності трудового стажу на посадах у Збройних Силах України не менше 5 календарних років;
  • інші особи — за рішенням Головнокомандувача Збройних Сил України.

Комбатантський хрест

Нагрудним знаком «Комбатанський хрест» нагороджуються:

  • військовослужбовці Збройних Сил України при звільненні з військової служби в запас (відставку) за сумлінне виконання військового обов’язку, мають вислугу у Збройних Силах України не менше 25 календарних років або звільняються за станом здоров’я, якщо його втрата пов’язана з проходженням військової служби;
  • особи, звільнені з військової служби в запас (відставку), за особистий внесок у справу розбудови та розвитку Збройних Силах України, які на час звільнення мали вислугу у Збройних Силах України не менше 25 календарних років або звільнені за станом здоров’я, якщо його втрата пов’язана з проходженням військової служби.

Золотий хрест

Нагрудним знаком «Золотий хрест» нагороджуються особи рядового і сержантського (старшинського) складу Збройних Сил України за успішне виконання бойових завдань під час проведення об’єднаних, антитерористичних операцій, а також операцій з підтримання миру та безпеки, високі показники у бойовій підготовці, бездоганне несення бойового чергування, вартової (внутрішньої) служби у повсякденній діяльності.

Нагрудним знаком можуть нагороджуватися повторно, при чому загальна кількість нагороджень не має перевищувати трьох разів. У разі повторного нагородження особі вручається металеве зображення золотого кольору «Гілка дубового листя», яке розміщується на стрічці нагрудного знака.

Нагрудним знаком, як правило, нагороджуються особи, які раніше нагороджувалися нагрудним знаком «Сталевий хрест» або у разі здійснення особою визначного вчинку.

Срібний хрест

Нагрудним знаком «Срібний хрест» нагороджуються особи офіцерського складу Збройних Сил України за особистий внесок у справу розбудови і розвитку Збройних Сил України, успішне виконання бойових завдань під час проведення об’єднаних, антитерористичних операцій, а також операцій з підтримання миру та безпеки, високі показники у бойовій підготовці, бездоганне несення бойового чергування, вартової (внутрішньої) служби у повсякденній діяльності.

Нагрудним знаком можуть нагороджувати повторно, при чому загальна кількість нагороджень не може перевищувати трьох разів. У разі повторного нагородження особі вручається металеве зображення ромбічного знака «Зоря», яке розміщується на стрічці нагрудного знака.

Нагрудним знаком, як правило, нагороджуються особи, які раніше нагороджувалися нагрудним знаком «Сталевий хрест» або у разі здійснення особою визначного вчинку.

У виняткових випадках нагрудним знаком можуть бути нагороджені особи сержантського або старшинського складу Збройних Сил України, що виконували обов’язки на офіцерських посадах під час ведення бойових дій, та раніше нагороджувалися нагрудним знаком «Сталевий хрест».

Сталевий хрест

Нагрудним знаком «Сталевий хрест» нагороджуються військовослужбовці Збройних Сил України за виконання бойових завдань під час проведення об’єднаних, антитерористичних операцій, а також операцій з підтримання миру та безпеки, високі показники у бойовій підготовці, несення бойового чергування, вартової (внутрішньої) служби у повсякденній діяльності.

Нагрудним знаком можуть нагороджувати повторно, при чому загальна кількість нагороджень не може перевищувати трьох разів. У разі повторного нагородження особі вручається металеве зображення сталевого кольору «Гілка дубового листя», яке розміщується на стрічці нагрудного знака.

Твій світ з посиланням на Вікіпедію