Поважні гості: до Києва приїхали лідери ЄС

До столиці України вже вчетверте приїхала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

Візит Урсули фон дер Ляєн

У Києві президентка Єврокомісії зустрілась із Володимиром Зеленським. Про зустріч з Урсулою фон дер Ляєн український президент повідомив у телеграмі.

«Розпочинаємо два дуже важливі євроінтеграційні дні в Україні. Це час, коли наші спільні домовленості та рішення тут, у Києві, означатимуть зміцнення всієї Європи», – написав Володимир Зеленський. 

А про візит фон дер Ляєн стало відомо з її твітера.

«Приємно повернутися до Києва, я вже четвертий раз після вторгнення Росії. Цього разу з моєю командою комісарів. Ми тут разом, щоб показати, що ЄС стоїть поруч з Україною як ніколи. І для подальшого поглиблення нашої підтримки та співпраці», – написала фон дер Ляєн.

Про приїзд як про “найсильніший сигнал підтримки” від Європейського Союзу українському народові заявив і Боррель.

“Прибув до Києва, щоб передати найсильніший сигнал підтримки ЄС усім українцям, які захищають свою країну. Допомога Євросоюзу досягла 50 мільярдів євро з початку війни росії. Європа була об’єднана з Україною з першого дня. І буде з вами, щоб перемагати та відбудовуватися”, – повідомив він у мережі.

Нагадаємо, що саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого.

Саміт Україна-ЄС – традиційно головна подія у відносинах Києва і Брюсселя. Зазвичай їх проводять ближче до кінця року, щоб підбити підсумки річної співпраці, підписати документи чи оголосити про проривні рішення.

У 2022 році через війну дати саміту кілька разів переносили і зрештою вирішили провести його на початку 2023-го. Час і місце остаточно узгодили тільки 9 січня.

Те, що саміт попри війну відбудеться саме в Києві, в офісі президента назвали “символічним” та “потужним сигналом” підтримки з боку Євросоюзу. Хоч там і визнали, що влаштувати подію такого рівня в українській столиці зараз “велика організаційна процедура”.

Експерти прогнозують, що вперше з дати набуття Україною статусу кандидата на вступ до Євросоюзу Київ і Брюссель на найвищому рівні обговорять прогрес країни у реформах та перспективи подальшої євроінтеграції.

Символічним є те, що лідери ЄС прибули до Києва, що свідчить про високий рівень двосторонніх відносин, особливо на тлі російської агресії“, – каже Маріанна Фахурдінова, аналітикиня Центру “Нова Європа”.

Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу у вівторок повідомив, що ключовим питанням порядку денного саміту Україна-ЄС має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ України до Євросоюзу після виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

Своєю чергою посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас наголосив, що питання, які обговорюватимуться на Саміті Україна-ЄС, включають воєнну ситуацію, мирний план Президента Володимира Зеленського та підтримку України з боку партнерів.

Як писала Рубрика, напередодні в Україну з офіційним візитом прибув президент Австрії Александер ван дер Беллен. Він провів переговори з українським президентом Володимиром Зеленським щодо подальшої підтримки України. 

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела