+1 предмет на ЗНО: польську мову можуть включити до переліку предметів

Кабмін розглядає можливість включення польської мови до списку навчальних предметів, з яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Деталі

У Мінреінтеграції повідомили, що на черговому засіданні було обговорено необхідність тісної гуманітарної й освітньої взаємодії України та європейських держав.

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук наголосила:

Об’єднання з поляками – запорука сталого розвитку та безпеки. Освіта і мова – це головні інструменти, з яких починається таке об’єднання. Маємо переходити до конкретних дій, щоб інтегруватися у європейський простір. Перший крок – вивчення мов країн-сусідів. І цей крок має бути обопільним: поляки готові включити українську мову як іноземну до переліку навчальних предметів“.

За словами Верещук, українська сторона має розробити стратегію складання іспитів з польської мови. Цей процес необхідно розпочинати вже сьогодні, оскільки для цього потрібно вносити зміни до законодавства.

Наразі для громадян Польщі в МОН України опрацьовують алгоритм визнання та зарахування результатів Egzamin maturalny при вступі до українських навчальних закладів.

Як зазначила віцепрем’єр-міністр, українська сторона відкрита до співпраці з Польщею на всіх рівнях. 

Нині у Польщі визнають українські документи про базову загальну середню освіту (атестати про закінчення 9 класу), а за результатами ЗНО можна вступити у польські вищі навчальні заклади.

Також Україна працює над визнанням і зарахуванням результатів Egzamin maturalny (польської матури) при вступі поляків до українських навчальних закладів.

Цьогоріч МОН планує провести удосконалений мультитест замість ЗНО. Він міститиме обов’язковий та додатковий блоки. Обов’язково українці повинні будуть складати іспит з української мови, математики, історії України та іноземної мови.

Твій світ