У Львові чоловік став донорором посмертноі врятував 5 життів

Трансплантологія органів від посмертних донорів в Україні ще не стала популярною. Проте уже фіксуються такі операції, які рятують життя.

Донором став 54-річний чоловік, мешканець Львівщини. У нього трапився інсульт. Стан – несумісний з життям. Після того, як медики констатували смерть мозку, рідні погодилися віддати його органи заради порятунку інших людей.

Повели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора. Це друга така операція в Україні і перша, яку наші лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег. Історичну операцію, яка тривала 16 годин, провела команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

«Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему — ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата. Наразі дихає самостійно і почувається чудово!», — йдеться у повідомленні.

Також у донора були вилучені нирки, серце та печінка:

  • серце отримав 48-річний Олександр. У нього була дилатаційна кардіоміопатія: серце втрачало пружність і не могло перекачувати кров;
  • печінку пересадили 50-річному Валерію. У чоловіка був цироз, зумовлений вірусним гепатитом С;
  • нирки трансплантували 47-річному Івану та 44-річні Любові — обоє хворіли на хронічний гломерулонефрит.  

Трансплантація органів в Україні: головні проблеми

В Україні пересадка органів регулюється законом про «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині». До 2019 року документ дозволяв вилучати біоматеріал тільки від живих людей. Це означає, що тяжко хворі пацієнти могли отримати тільки тканини, забір яких не зашкодив би донору, приміром, одну нирку чи частину кісткового мозку.

Верховна рада ще у 2018 році ухвалила зміни до закону, але чинності вони набули у 2019 році. Так, дозволили посмертну пересадку, якщо донор надав згоди за життя або його родичі вже після смерті. Також були внесені зміни у статтю 143 Кримінального кодексу, що діяла з 2001 року. У новій редакції до відповідальності хірурга можуть притягнути тільки у випадку, якщо доведене навмисне порушення порядку трансплантації, яке призвело до тяжких наслідків.

«Законом були внесені істотні зміни в частину першу статті 143 Кримінального кодексу, а також відредаговані деякі положення інших документів, пов’язаних з трансплантологів. Поправки фактично звільнили сумлінних хірургів від ризиків кримінального переслідування», — каже юрист Андрій Турій.

Однак дозвіл на трансплантацію все одно мала тільки невелика частина клінік, які входили до спеціального переліку, сформованого урядом. Цю норму змінили у лютому 2021 року. Кабмін видав постанову, згідно з якою такі операції можуть проводити будь-якій лікарні з ліцензією та відповідним обладнанням.

Законодавчі акти суттєво вплинули на ситуацію з трансплантацією в країні. Для порівняння, за 2021 рік лікарі пересадили у 2.5 рази більше органів, ніж у 2020 році, понад половина операцій — трансплантації від посмертних донорів. У 2022 році, навіть попри повномасштабне вторгнення, ця кількість зросла ще на 20%, від посмертних донорів — на 1.3%, свідчать дані Українського центру трансплант-координації.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела