Стало відомо яким буде цьогорічний тест для вступників

Цього року, як і минулого, випускники замість традиційного зовнішнього незалежного оцінювання складатимуть національний мультипредметний тест. Утім, у 2023-му майбутні вступники матимуть змогу самостійно обрати один предмет.

20 січня 2023 року, у Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої МОН, Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

У заході взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, народний депутат України, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко та генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров.

«Перші підсумки, які ми підбили під час вступної кампанії 2022 року в умовах воєнного стану, дозволили констатувати, що та модель вступу, яка була запропонована Міністерством та профільним Комітетом ВРУ, виявилась успішною. Враховуючи безпекову ситуацію та побажання батьків і вчителів, ми подаємо на розгляд Верховної Ради України законопроєкт зі спільно узгодженою моделлю вступних випробувань у 2023 році у вигляді удосконаленого національного мультипредметного тесту», – зазначив Сергій Шкарлет.

Найголовніше про НМТ-2023:

  • тестування з огляду на безпекову ситуацію складатимуть один день;
  • його тривалість – 180 хвилин;
  • обов’язкові предмети для всіх – українська мова та математика;
  • ще одним предметом на вибір можуть бути історія України, іноземна мова, біологія, хімія або фізика;
  • будь-який вибірковий предмет можна використати для вступу на будь-яку спеціальність, однак вступ на творчі фахи передбачає творчий конкурс;
  • реєстрація на НМТ розпочнеться у квітні, третій предмет потрібно буде обрати під час реєстрації;
  • НМТ розширять новими типами тестів – з кількома правильними відповідями, на встановлення послідовності та відповідності;
  • пороговий бал буде відомий заздалегідь – він складатиме не менш як 10% правильних відповідей з кожного предмета;
  • до результатів з усіх трьох дисциплін будуть застосовані вагові коефіцієнти;
  • до законопроєкту про НМТ буде включено пункт про скасування ДПА для одинадцятикласників, тобто НМТ буде добровільним.

Як і в минулому році, УЦОЯО розробить демонстраційний варіант тесту.

Генеральний директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров повідомив, що у вступній кампанії 2023 року не планують використовувати середні бали раніше здобутих документів про освіту та сільський коефіцієнт. 

«Галузевий коефіцієнт буде використаний для підтримки вступників на основі повної загальної середньої освіти та освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра (освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, ступеня вищої освіти молодшого бакалавра) з пріоритетним вибором (перша та друга пріоритетність) однієї зі спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Регіональний коефіцієнт буде визначено навесні залежно від розвитку воєнно-політичної ситуації в Україні. Загалом вступники зможуть подавати до 20 заяв, з яких не більше 5 заяв – на місця державного та/або регіонального замовлення», – зазначив Олег Шаров. 

Водночас, за його словами, незалежно від обраного вступником додаткового предмета, позитивний результат національного мультипредметного тесту дасть можливість подавати заяву на вступ на будь-яку спеціальність. 

Також він додав, що для вступу у цьому році замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років. 

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

Тест буде складнішим

Триватиме іспит 180 хвилин. Піпа зазначила, що абітурієнти витрачатимуть по 60 хвилин на кожен предмет. Це довше ніж у 2022 році. Проте екзаменаційні питання будуть складнішими.

“Торік все було на швидку руку. Було дуже багато людей, які склали на 200. Тест не показував реальну картину знань, тести були спрощеними. Нові екзамени будуть більше схожими на ЗНО, але все одно простішими. Я вважаю, що це допустимо в умовах воєнного стану”, – пояснила народна депутатка України Натлія Піпа.

Вона наголосила, що нам є куди рухатися, але головне – це ментальне й фізичне здоров’я, сили пережити рік. Як додала Піпа, за час ковіду й війни у нас буде пробіл в знаннях.

“Він буде, але нам треба залишитися живими й надолужувати знання”, – сказала депутатка.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела