10 вражаючих фільмів українською, які має бачити кожен

Всі звикли дивитись і захоплюватись фільмами американської кіноіндустрії. Але наш український кінематограф теж не стоїть осторонь! Українське кіно розумне, різнобічне, цікаве, вражаюче і так можна продовжувати!
Не вірите?! Ми пропонуємо добірку найкрутіших українських фільмів, які повинен побачити кожен українець і не тільки!

1. Донбас (2018)

Ця трагікомедія Сергія Лозниці отримала приз секції Особливий погляд Каннського кінофестивалю 2018 за найкращу режисуру. Це мозаїка із історій людей, які живуть на Донбасі. Кожна із них і трагічна і комічна водночас. У фільмі відтворені реальні події, що відбулися на окупованих територіях на сході України. В одній з сцен німецький журналіст та український оператор зустрічаються з російськими військовими, які не мають ніяких знаків розрізнення та видають себе за донецьких ополченців.

2.”Коли падають дерева”

Фільм розповість про 5-річну бунтарку Вітку та її дорослу сестру Ларису. Коли помер батько дівчаток, вони залишилися жити в селі з мамою і бабусею. Але таке життя не влаштовувала Ларису, тому вона вирішила втекти зі своїм коханим, місцевим бандитом Шрамом. Але чим обернеться для них втеча – швидше дивіться.

3.”Земля” 

Фільм зображує перші роки колективізації в РРФСР, зображуючи їх крізь конфлікт колгоспників і куркулів. У той же час, Довженко наділив “Землю” символізмом містичного зв’язку українського народу зі своєю землею, стверджував про розрив людини і природи в результаті колективізації.

Багатьма критиками “Земля” вважається найкращим фільмом у всій фільмографії Довженка, деякими одним з найкращих в історії кіно.

4. “Чорний ворон” (2019)

Це екранізація роману Василя Шкляра “Залишенець”, якій посприяв Юрій Андрухович. Історія розповідає про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії — запеклу боротьбу українських повстанців проти окупаційної комуністичної влади в 1920-х роках, вже після окупації УНР, у Холодному Ярі. Хоча критики відзначають, що гра акторів була занадто пафосною, однак сюжет фільму дійсно цікавий.

5. “Зима у вогні” (2015)

Це перший фільм про Україну, який потрапив на Netflix. У ньому зібрані всі головні події зими 2013-2014 років, які назавжди змінили історію українського народу. «Зима у вогні» документує боротьбу українських протестувальників, які стояли на своєму, незважаючи на кровопролиття, відчай та тяжкі умови.

6. Короткометражний фільм “Поза зоною” (2018)

Коли ми чуємо у слухавці “абонент поза зоною досяжності”, це завжди викликає тривогу. А що відчуває мама, чий син перебуває у зоні воєнних дій, якщо щоразу чує у слухавці цю фразу? Саме про це українська короткометражна стрічка “Поза зоною” Нікона Романченко. Це історія жінки Люби, яка працює на кондитерській фабриці. Після того, як її син не виходить на зв’язок, вона вирішує сама податись на його пошуки на незнайому територію. 
Війна тут майже невидима. Але передається завдяки невідомому і цій самій фразі. Стрічка отримала спеціальну відзнаку журі на фестивалі “Молодість” 2018 року. Нікон Романченко цього року здобув нагороду за “найкращу режисерську роботу” з фільмом «Leopolis Night» на Одеському міжнародному кінофестивалі.

7. “Мої думки тихі”

У центрі сюжету звукорежисер Вадим, який мріє про успішну кар’єру в світі великого кіно. Довгий час йому це не вдавалося, але одного разу удача повернулася до нього обличчям. Вадиму пропонують записати звуки українських тварин. А якщо він запише спів рідкісної качки, то його і зовсім можуть запросити в Канаду. Але на пошуки цього птаха з ним їде мама. 

8. “З міркувань совісті”

Медик американської армії часів Другої світової війни відмовляється вбивати людей і стає першим ідейним ухильником в американській історії, удостоєним медалі Пошани. Фільм заснований на реальних подіях. Військова драма вийшла на екрани в 2016 році. 

9. Бріджертони / Bridgerton ( Netflix, 25 березня 2022 року)

Серіал-сенсація кінця 2020 року отримав довгоочікуваний другий сезон в березні 2022 року – всі 8 епізодів вийшли одночасно. У центрі сюжету – молоде покоління сім’ї Бріджертонів, які шукають любов у вищому світі, наповненому друзями і суперниками. При цьому події серіалу відбуваються в альтернативній версії Лондона початку 19 століття, де люди всіх рас є повноправними членами суспільства.

10. “Захар Беркут”

Дії картини розгортаються в 1241 році. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою рухається на захід, винищуючи все на своєму шляху. Дійшовши до високих Карпатських гір, військо зупиняється біля підніжжя. Вночі кілька місцевих мисливців, братів Беркутів, потайки пробираються в табір і звільняють полонених. Шалений від люті хан вирішує йти навпростець, щоб помститися і знищити карпатські поселення.

Приємного перегляду! З турботою Твій світ