Хрещенський Святвечір або Голодна кутя: що треба знати про цей день

18 січня, згідно з православним календарем, відзначають Хрещенський Святвечір. Його ще називають Навечір’ям Богоявлення, адже передує Водохрещу – останньому великому святу періоду зимових святок.

Голодна кутя

Здавна віряни проводили 18 січня, постуючи. Вони відмовлялися від їжі і пили тільки воду. Надвечір, коли сходила перша зірка, сідали за стіл. Господині готували кутю, яку, на відміну від різдвяної, називали “голодною” – до неї додавати тільки мак та мед.

На столі обов’язково мала бути освячена вода і пісні страви. За повір’ями, не слід на Хрещенський Святвечір готувати парну кількість страв. Подавали рибу, вареники з грибами чи капустою, пісний борщ, пісні голубці, узвар із сухофруктів.

Освячена вода

Як сказано у Новому Завіті, в цей день Ісус, якому виповнилося 30 років, прийшов із Назарета до річки Йордан, де Іоан охрестив його.

Свято ще називають Богоявленням, адже після Хрещення над Ісусом відкрилися небеса, і Святий Дух сповістив про те, що Ісус – це Син Божий і в ньому благословіння.

Воду можна освячувати 18 і 19 січня. Вважається, що вона має цілющу силу – здатна зцілювати хвороби, відганяти негативну енергію, просвітляти думки. Освячену на Водохреща воду радять щоранку пити натщесерце. Наші предки зберігали її у скляній закритій ємності поряд з іконами.

Традиції та обряди

В народі Водохресний Святвечір вважали розгулом нечистої сили. Існувала думка, що вона найбільш небезпечна для людей у певний час доби, а саме від опівночі до 3 години ночі. Ці години ще навіть називали “диявольськими”.

Для вірян цей день — день суворого покаяння та посту. Вони готують людей до світлого та важливого свята — Хрещення Господнього, яке святкується з особливою урочистістю. В церкві проводять одразу два обряди, які пов’язані з освяченням води:

  • напередодні Хрещення Господнього (тобто на Водохресний Святвечір) — всередині храму;
  • в день самого Хрещення Господнього — на річці, озері чи іншому джерелі.

Здавна вірили, що водохресна вода допомагає очиститися від хвороб і гріхів, дає благословення Господнє. Цікаво, що наші предки наділяли особливою силою і сніг, зібраний напередодні Водохреща. Ним умивалися, а потім довго зберігали та використовували для різних господарських потреб. Дівчата обтирали обличчя талим снігом, щоб залишатися молодими і гарними весь рік.

Перед Водохресним Святвечором господар будинку малював крейдою хрест на дверях. Це береже оселю від нечистої сили.

Народні прикмети 18 січня

18 січня снігопад — до хорошого врожаю меду та гречки.

Рано вранці випав сніг — вродить рання гречка, вдень пішов сніг — чекай урожаю середньої гречки, якщо сніг пішов ввечері, значить буде багато пізньої гречки.

Вночі з 18 на 19 січня безхмарне небо — на врожай гороху.

Яскраво світять зорі — вродить зерно.

18 січня голосно гавкають собаки — на велику кількість дичини в лісі.

Твій світ з посиланням на ТСН