Що таке осіння хандра і як її подолати? Розповідає психолог

Осінь — пора року, коли нічого не хочеться робити, усе валиться з рук, усе частіше хочеться закутатись в плед із горнятком кави і провести увесь день з серіалом. Однак, із цим потрібно боротися. Як саме? Читайте у нашій статті.

Чи справді існує “осіння хандра”?

Так, “осіння хандра”, як ми її звикли називати, справді існує. По-медичному вона зветься сезонним афективним розладом і є одним із видів депресії. 

У людей з нормальним психічним здоров’ям, такі перепади настрою із симптомами депресії, проявляються переважно в одну і ту ж пору року, наприклад восени.

Такі депресії періодичні: вони виникають та закінчуються приблизно в один і той самий період (середина осені – початок зими).

Найчастіше цей сезонний розлад виникає у людей віком до 30 років. Примітно, жінки хворіють в декілька разів частіше, ніж чоловіки. А от у дітей до 10 років він майже не трапляється.

Звідки береться осіння хандра

Асоціація: літо закінчилося, і пора у школу. З дитинства у багатьох лишився посттравматичний стан. Закінчилися канікули і починається відповідальність. Якщо влітку батькам потрібно було просто виставити дитину надвір, то тепер потрібно одягати в школу/садок, нервувати, рано вранці піднімати, уроки перевіряти. З точки зору сезонності, браку світла, браку часу і необхідності спати трошечки більше ми безумовно відчуваємо більше напруження.

Симптоми осінньої хандри

  • низький настрій і депресія;
  • занепокоєння і надмірна тривога;
  • дратівливість;
  • млявість, сонливість і втома;
  • втрата інтересу до повсякденної діяльності;

Однією з причин осінньої меланхолії є зниження сонячного світла, що призводить до падіння рівня серотоніну. Цей важливий гормон впливає на настрій, апетит та режим сну. Також спостерігається збільшення гормону мелатоніну, який змушує нас відчувати себе сонним і депресивним.

Як боротися з хандрою, якщо вже відчуваєте на собі її згубний вплив?

Є декілька видів лікування сезонного афективного розладу:

  • світлолікування,
  • психотерапія,
  • прийом антидепресантів.

До будь-якого з цих методів варто вдаватись лише після консультації з лікарем.

Для світлолікування необхідно отримувати необхідну кількість яскравого штучного світла у певний період доби, переважно у ранкові години. Для цього використовують так звані світлові бокси, в яких використовуються флуоресцентні лампи денного світла.

Психотерапія зазвичай виступає додатковим компонентом лікування й більше впливає на формування сприйняття хвороби та лікування.

Антидепресанти можна примати тільки за призначенням лікаря – їхній вид та дозування спеціаліст підбирає для кожного пацієнта індивідуально.

Взято з Інтернет джерел