По 20-50 тисяч гривень виплачуватимуть франківцям за народження дитини

В Івано-Франківську за народження дитини почнуть виплачувати до 50 тисяч гривень одноразової допомоги. Про це у Facebook повідомив мер міста Руслан Марцінків.

20 тисяч гривень зможуть отримати жителі громади, які народять малюка у 2023 році.   Якщо тато чи мама військові – допомога складе 50 тисяч гривень.

Щоб франківців більшало, будемо заохочувати сім‘ї грошима. Якщо ви з нашої громади і народили малюка у 2023 році у міському пологовому, то зможете отримати з міського бюджету разову допомогу 20 000 гривень, а якщо тато або мама дитинки військові – то 50 000 гривень”, – зазначив Марцінків.

Програма ще не запрацювала, однак її обіцяють «скоро» запустити. Батьки дітей, які народилися з 1 січня 2023 року, вже зможуть отримати виплати, коли програма запрацює.

Батьки дітей, які народилися з 1 січня 2023 року в міському перинатальному центрі, вже зможуть отримати виплати, коли програма запрацює, акцентував Руслан Марцінків.

“На жаль, статистика невтішна і народжуваність за останній час знизилась. Тому стараємось, щоб козацькому роду не було переводу”, — йдеться в повідомленні.

До слова, за даними Мін’юсту, за 11 місяців 2022 року в країні було зареєстровано на третину народжень менше, ніж за аналогічний період роком раніше.

Водночас кількість укладених шлюбів зросла, хоч і незначною мірою.

Вказується, що пік одружень припав на початок повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Найбільше весіль було зіграно на прифронтових територіях.

Зменшення кількості новонароджених демографи пояснюють, зокрема, тим, що частина породіль могла виїхати за кордон і народити там, а зареєструвати дітей на батьківщині нібито ще не встигли.

Загалом за неповний 2022 рік в Україні народилося 195 тисяч маленьких українців.

Хлопчиків та дівчаток народжувалося майже порівну: 51,5% хлопчиків та 48,5% дівчаток. Гендерний розподіл новонароджених майже не змінився: 51,50% хлопчиків у 2022 році проти 51,52% у 2021 роцію

Твій світ