50 захисників повернулися додому у межах першого обміну полоненими цього року

У неділю, 8 січня, відбувся черговий обмін військовополоненими між Україною та рф, у ході якого додому повернулися 50 українських бійців.

Як зазначив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, серед тих, кого повернули – військові Збройних Сил України, Сил Спеціальних Операцій та Військово-Морських Сил, Сил територіальної оборони, Національної гвардії, прикордонної служби.

“33 офіцери та 17 рядових і сержантів. Повертаємо людей, які потрапили в полон на Чорнобильській АЕС, а також оборонців Маріуполя, хлопців з Донецького напрямку, з-під Бахмута, а також із Київщини, Чернігівщини, Херсонщини та інших регіонів, де тривали бої”, – написав Єрмак.

Серед звільнених 50 військових є 11 представників Нацгвардії України, які охороняли обєкт і потрапили в полон ще в перший день війни. Серед звільнених є 8 оборонців Маріуполя, 9 захисників Київщини, полонені з Донецького, Харківського, Луганського напрямків, Чернігівщини та Херсонщині. Найстаршому визволеному — 54 роки, наймолодшому — 19″

Як уточнили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими, це був перший у 2023 році обмін військовополоненими та 36-й від початку повномасштабного вторгнення росії.

Нагадаємо, 31 грудня Україні повернула з російського полону 140 захисників. Це – оборонці Маріуполя, острова Зміїний, добровольці ТРо зі Славутича та бійці з Бахмутського напрямку.

Зокрема, повернувся парамедик з “Азовсталі” Асан Ісенаджієв, який з першого дня повномасштабного вторгнення рятував життя українських захисників і цивільних. 

Також вдалося повернути пітбуля з “Азовсталі”, якого росіяни вивезли з Маріуполя і подарували лідеру Чечні Рамзану Казирову як трофей.

Загалом, з полону країни-агресора за 2022 рік вдалося визволити 1596 осіб, серед яких – військові та цивільні українці.

Полонені українські бійці

росія підтвердила, що тримає у полоні 3392 українських військових, заявила уповноважена Президента України з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька. Водночас в Україні приблизно 15 тисяч людей вважаються зниклими безвісти, серед них багато цивільних.

Посадовиця каже, що наразі невідомо, що сталося зі зниклими безвісти — вони теж перебувають у полоні, вивезені з окупованих територій чи вбиті.

Ситуація на фронті

Генштаб ЗСУ ввечері 8 січня розповідав, що окупанти ведуть наступ на Бахмутському, Авдіївському та Лиманському напрямках, намагаються покращити тактичне становище на Куп’янському напрямку. А ще зосереджуються на захопленні Донецької області в межах адміністративного кордону — наразі безуспішно.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр також повідомляла, що на сході України ситуація на полі бою нині складна. На деяких ділянках Донецької області українські військовослужбовці просуваються вперед, а на деяких — наступають російсько-окупаційні війська. Особливо важко зараз у Соледарі.

Твій світ