Легендарний командир УПА Мирослав Симич святкує 100-літній ювілей

Сотенному Української повстанської армії, Герою України з Івано-Франківщини Мирославу Симчичу на псевдо Кривоніс 5 січня 2023 року виповнилося 100 років. З цієї нагоди легендарний військовик передав президенту Зеленському 100-річну шаблю і книги з історії УПА зі своїм підписом.

Миросла́в Васи́льович Си́мчич (псевдо: «Кривоніс»; нар. 5 січня 1923, с. Вижний Березів, Коломийський повіт, Станіславське воєводство, Галичина, нині Косівський район, Івано-Франківська область, Україна) — український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, політвязень, який 32 роки провів у радянських концтаборах. Кавалер орденів «Свободи» та «За заслуги», почесний громадянин Коломиї та Львова. Герой України (2022).

У 2008 році в Коломиї йому було встановлено прижиттєвий пам’ятник.  Нині Мирослав Симчич на пенсії. Живе у м. Коломия, Івано-Франківської області, почесний громадянин Коломиї. Член Коломийської міськрайонної станиці Братства ОУН-УПА Карпатського краю. Життєвий шлях Мирослава Симчича ліг в основу книги Михайла Андрусяка «Брати грому». У 2019 році життєпис Мирослава Симчича став основою третього фільму циклу “Жива УПА”. ” Я не з неба”

До слова, на честь ювілею Симича створили іменний календар на 2023 рік. Загалом виготовили 500 примірників. Їх передадуть до Музею історії міста Коломиї. Про це раніше повідомляла Світлана Онищук.

Також у Коломиї   вирішили внести пропозицію про виділення 1 млн грн з бюджету для захисника. Це питання будуть обговорювати на наступній сесії міськради. Чи виділять кошти – залежить від депутатів.

Не забуло місто й про відзначення особливої дати.

 Відбулося покладання квітів біля пам’ятника “Борцям за волю України”. А у Музеї історії міста Коломиї проведено ювілейний вечір “Із Богом та Україною в серці”.

Дай Боже міцного здоров’я Мирославові Васильовичу!

Дякуємо за відданність рідній державі!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела