СБУ провела обшуки в монастирях і храмах московського патріархату на Хмельниччині

Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на семи об’єктах УПЦ (московського патріархату) у Хмельницькій області.

Останнім часом Україною прокотилася серія обшуків у церквах, соборах та монастирях Української Православної Церкви московського патріархату. Правоохоронці перевірили об’єкти у дев’яти областях: Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях.

Вони знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і «методички» кирила щодо поширення ворожої пропаганди через вірян. А також цілі склади з прокремлівською літературою, у тому числі авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях представники рф заперечують існування українського народу, його мови і культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

Також СБУ з’ясувала, що священники УПЦ мп в кількох областях співпрацювали з окупантами, зливали позиції ЗСУ та агітували за приєднання до росії під час повномасштабної війни. А під час обшуків на території Чернівецько-Буковинської єпархії взагалі застукали архімандрита у спідній білизні з 17-річним хлопцем-хористом.

На цьому перевірки не закінчилися. У четвер, 29 грудня, в Службі Безпеки повідомили, що нині правоохоронці проводять безпекові заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Хмельницькій області. 

Зокрема йдеться про :

  • Єпархіальне управління Шепетівської єпархії УПЦ та Свято-Михайлівський кафедральний собор (Шепетівка);
  • Різдво-Богородичний чоловічий монастир (Городище Шепетівського р-ну);
  • Жіночий монастир святої праведної Анни (Славута);
  • Храм Свято-Різдво-Богородичної парафії (Славута);
  • Храм Святих мученець Віри, Надії, Любові і Софії (Шепетівка);
  • Собор ікони Божої Матері «Неопалима Купина» (Нетішин);
  • Свято-Воскресенський храм (Віньківці).

Правоохоронці за безпосередньої участі представників церкви оглянули вказані території та приміщення з метою виявлення заборонених до обігу предметів. Крім того, силовики перевірили осіб, які можуть бути причетні до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

Заходи проводяться спільно з Національною поліцією у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб у нашій державі. Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства.

“СБУ діє виключно в межах Конституції України та чинного законодавства, а також з повагою ставиться до прав кожного громадянина на свободу вибору віросповідання і світогляду”, -повідомляє пресслужба СБУ.

московський патріархат в Україні

Після російського вторгнення очільник РПЦ патріарх кирило фактично підтримав агресію росії. А предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій засудив повномасштабне вторгнення, висловив підтримку українським військовим і закликав володимира путіна «негайно припинити братовбивчу війну». Низка священників УПЦ МП навіть припинила згадувати під час богослужінь ім’я кирила як свого патріарха.

А вже наприкінці травня УПЦ МП на Соборі в Києві заявила про повну самостійність і незалежність від РПЦ. Однак, крім юридичних зв’язків із російською церквою, в УПЦ могли залишитися канонічні зв’язки. 

Восени правоохоронці активно взялися за розслідування зв’язків УПЦ з рф та завітали з обшуками до низки її об’єктів. За їхніми результатами повідомляли про знайдені російські агітматеріали.

Твій світ з посиланням на допис СБУ