Практика вдячності: як впровадити в своє життя та чому це важливо?

Практика подяки — зручний спосіб підтримувати свій ментальний стан і радіти справжній миті. Якщо ви ставитеся до цього ритуалу скептично, обов’язково прочитайте текст нижче. Обіцяємо, ви не пошкодуєте.

Через постійні заклики в соціальних мережах бути вдячними й цінувати мить, згадка “практики подяки” у звичайному житті дістала наліт банальності. Однак рефлексія на тему сприятливих подій у житті все ж корисна: одне дослідження засвідчило, що тритижневе ведення щоденника подяки поліпшило психічне здоров’я учасників експерименту.

Роберт Еммонс, професор психології Каліфорнійського університету, зазначає, що завдяки вдячності ми: підтверджуємо, що з нами можуть траплятися хороші речі і знаходимо для них місце у своєму житті, а також звертаємо увагу на важливу роль інших людей, які допомагають наповнити наше життя добром, радістю чи легкістю. І справді, дослідження пов’язують вдячність із широким спектром переваг, включно зі зміцненням імунної системи (Krause & Hayward, 2014; Celano et al., 2016), покращенням сну (Mills et al., 2015), переважанням оптимістичних відчуттів (Hill & Allemand, 2011; McCullough et al., 2002; Sun & Kong, 2013), зміцненням емпатії та зменшенням агресії (C. Nathan DeWall et al., 2013), укріпленням зв’язку з іншими людьми (Lisa A. et al., 2014). Вдячність позитивно впливає на відчуття власної самоцінності (Lung Hung Che et al., 2013) та задоволення життям в цілому (Froh, Yurkewicz, et al., 2009). Вдячність є напрочуд гнучкою і адаптивною. Її можна плекати щодо великих чи значних подій, але так само до маленьких радісних моментів, чи щодо себе і свого оточення, а також висловлювати словами, передавати невербально чи «транслювати» через вчинки. Можна із вдячністю дивитися на минуле (наприклад, спогади, пройдені труднощі, щасливі чи радісні моменти, які мали місце у вашому житті), сьогодення (миті, які ви маєте змогу творити зараз) і майбутнє (зберігати оптимізм і надію, сподіватися на краще).

У чому сила сила подяки в житті?

Кожна людина, яка хоче стати успішним в житті і йому цікавий особистісний ріст уже не раз чув про велику силу подяки. У чому тут магія багато хто може і не зрозуміти, але вона тут є! Для багатьох подяку може здатися смішною, для кого-то дуже очевидною, але лише одиниці можуть бути по-справжньому вдячні за все краще, що трапляється кожен день. В цьому і є вся сила. Що відрізняє щасливої ​​людини? Він вміє дякувати життя за все, що вона йому підносить. Все зроблене з вдячністю буде вносити в його життя гармонію, щастя і тепло. Кожне слово сказане з вдячністю робить чудодійні речі: зближення з необхідними тобі людьми або виникнення сприятливих ситуацій в житті, збільшує наш добробут, пробиває наші негативні емоційні блоки і покращує наше здоров’я. За своєю суттю Бог, Всесвіт, Абсолютний Розум, Любов і Закон Притягання – це одне і теж. Все, що потрібно тобі зробити, це з’єднатися з цією силою і бути до неї ближче. І тоді вона ближче стане до тебе. Якщо ти за щось вдячний, то отримуєш це в ще більшій кількості. Такий закон Всесвіту. Простий приклад: ти дякуєш свого друга, що він тобі допоміг підготуватися до іспиту. У відповідь він буде намагатися робити це знову і знову.

Аристотель говорив, що ми — те, що ми робимо. Саме тому звички так сильно впливають на наше життя

Якщо ми проводимо наші дні, міркуючи про все, що пішло не так, то і життя наше не буде яскравим.

Це не означає, що потрібно постійно посміхатися і лукавити. Потрібно чітко усвідомлювати: життя — це не завжди безкінечна чорно-біла смуга.

Коли справа стосується практики подяки, пастка, яку потрібно уникати, це зосередження тільки на речах, які ви робите добре.

Наведемо лише декілька способів, які допоможуть запросити більше вдячності у своє життя.

Насамперед почніть зі спостереження. Зауважте моменти, коли ви говорите та які слова використовуєте для вираження вдячності. Чи зазвичай це сказано поспіхом, убік і мимохідь, чи більш усвідомлено? Які ваші реакції: чи ви одразу переходите до наступної дії або завдання, чи дозволяєте собі бути у цій миті? Як ви почуваєтесь, коли висловлюєте подяку? Далі спробуйте назвати те, за що ви вдячні, навіть якщо це стосується не конкретних речей, а стану.

Створіть скриньку, альбом або дошку вдячності. Нехай це буде простором, де ви зможете розмістити ті візуальні нагадування, за які ви відчуваєте вдячність. Вони можуть бути як фотографіями, словами, речами, так і зображеннями переживань, які є цінними для вас. Водночас, це може бути гарним ресурсом для відновлення і вашим маленьким «місцем сили».

Записуйте вдячні моменти, послання або слова у записник або щоденник. Цю вправу можна робити щодня, через декілька днів або щотижня, на ваш розсуд. Ви можете записати слова вдячності Богу, іншим, собі, природі або також це можуть бути просто дві-три речі, які траплялися з вами протягом дня. Наприклад, можливо, ви вдячні другу чи подрузі, які надіслали приємне повідомлення, можливо, у вас з’явилась якась помічна або корисна помічну думка чи ідея, або за якусь приємну випадковість чи маленьке відкриття, яке ви зробили для себе. Можна практикувати щоденник вдячності перед сном, щоб приємніше завершити свій день і підготуватися до наступного. Розглядайте записування вдячності радше як можливість, тому нічого, якщо вам це не завжди буде підходити.

Баночка/коробочка вдячності. Якщо у вас є змога, ви можете створити баночку чи використати інший предмет, щоб щодня або при нагоді заповнювати його маленькими подяками, написаними на папірцях, вашим рідним чи близьким. За бажанням, ви можете залучити до цього всіх домочадців, а також проявити креативність або в оформленні баночки, або під час написання записок, – чуйтеся вільно експериментувати і давати свободу своїй творчості.
Подяки можуть стосуватися будь-чого, що вам відгукнулося або що ви зауважили (про особу, вчинок, прояв емоції, дію тощо) протягом дня чи декількох днів. Наприкінці тижня, ви можете всі разом або окремо перечитати ці слова вдячності. Якщо ви мешкаєте самі, то можна також зробити для себе таку скриньку і вкидати туди те добре, помічне, приємне або радісне, що ви почули, сказали, зауважили або що з вами трапилось, а потім перечитувати. Можна зробити це частиною турботи про своє самопочуття. Проявіть творчу сміливість!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела