Історична подія: як у Криворівні вперше відсвяткували Різдво 25-го грудня

Парафія ПЦУ в карпатському селі Криворівня, де щороку відбувається масштабне святкування Різдва, цього року вирішила відзначати свято за григоріанським календарем. Це був перший випадок такого переходу церковної громади до світової традиції.

На початку листопада громада Криворівні одноголосно вирішила перейти на святкування Різдва за новоюліанським кадендарем, тобто 25-го грудня з усім світом.

“Христос рождається. Слава Україні! Дякую, що ми сьогодні всі разом тут зібралися подивитися не лише на гуцульську автентику, а й святкувати Різдво з усією повнотою християнської церкви. Бо у світі є дві церкви – Божа і московська. Дякую, що ми сьогодні з Божою церквою”, – сказав під час проповіді настоятель храму отець Іван Рибарук.

До Криворівні з’їхалися тисячі людей

Село Криворівня вважається легендарним гуцульським селом на Івано-Франківщині. Варто зазначити, що коляда з Криворівні внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Цьогоріч на Гуцульську коляду до Криворівні з’їхалися кілька тисяч людей з усієї України.

Серед колядників пошановувачі творчості гурту “KAЗKA” могли впізнати Дмитра Мазуряка – музиканта групи.

“Я сам родом з села Іспаса, що на Буковинщині – це не далеко тут. Я надзвичайно сильно люблю розвивати своє – українське, надзвичайно пишаюся культурою та національною спадщиною предків. Так сталося, що я потоваришував з сином отця Івана Рибарука, пароха місцевої церкви. Але одразу я не потрапив у коло колядників, адже є прискіпливий відбір. Потрібно добре знати тексти всіх колядок, а також у розмові перевіряють твої цінності та пріоритети, чи годишся ти носити звання колядника славної Криворівні”, – розповідає Дмитро.

Гуцульська коляда — окреме явище, яке описав Шухевич у його п’ятитомнику “Гуцульщина”. Саме на основі цієї книжки Ростислав Держипільський поставив свою знамениту етнографічну виставу-мюзикл “Коляда та й Плєс. Ізпрежди віка”. Вікова традиція полягає в тому, що колядники групами збираються біля церкви й колядують спочатку там, а вже потім ідуть по хатах. Дійство може тривати до трьох днів (!)

Місцеві жителі вважають подію історичною, вони впевнені, що ця дата святкування Різдва вже остаточно затвердилася в календарі на наступні роки. 

“Така кількість людей, яка була сьогодні у Криворівні, останній раз збиралася певно ще під час третього хрестового походу. Криворівня стала місцем, де зібралися всі, хто хотів Різдво святкувати не з ерефією. Чєс настав. Шевчук, Епіфаній: люди хотє! Учюйте!”, – пише  Олександр Бондаренко.

Твій світ з посиланням на Інформатора