Час підбивати підсумки року: як правильно це зробити?

Яким би не був рік, але перед плануванням нового не зайвим буде підбити підсумки старого. Але як це почати робити і на що звернути увагу – читайте далі.

Навіщо робити підсумки за минулий рік? Відповідь дуже проста: щоб підвищити свою самооцінку, усвідомити значущість своїх зусиль. Без цього розвиток у майбутньому значно сповільниться. Тому сьогодні вчимося підбивати підсумки цього крейзі року екологічно. Беріть папір з ручкою і до роботи! 

Якщо ваші плани не реалізуються з року в рік — можливо, ви просто неправильно плануєте.

Які плани мають шанс на втілення?

  • Гнучкі. Як казав Публілій Сір: «План, який неможливо змінити — поганий план». Будувати плани — добре і правильно, але якщо все йде не так, як мало бути, засмучуватися точно не варто. Пам’ятайте, що не план керує вами, а ви — планом.
  • Реальні. Планування — це не візуалізація ваших мрій. Вирізати з журналу зображення Бреда Пітта жодним чином не стосується планування 🙂 Що, втім, не означає, що не потрібно бути амбіційними і ставити собі високу планку.
  • Які вимагають від вас зусиль. Ви ж не очікуєте, що будете робити те саме, що й раніше, але раптово отримаєте новий результат?

А от заважають реалізації планів, як правило, дві причини: надмірний оптимізм — коли плани занадто далекі від реальності; або надмірний песимізм — коли ви заздалегідь переконані, що у вас все одно нічого не вийде.

Підбиваємо підсумки року

Складіть список досягнень за рік.

Спробуйте згадати та занотувати 20 ключових досягнень з різних сфер життя (від особистого до відпочинку, кар’єри та фінансів).

Що не вдалося й чому? 

Запишіть, що вам не вдалося здійснити. Тільки розділіть пункти на 2 колонки: що знаходилось у межах вашого контролю, а що —  поза його межами. Цього року не вдалося реально багато, і не лише вам. Але не все з цього ви могли контролювати. Просто прийміть той факт, що ви не всемогутні, і це нормально. Відпустіть те, що поза межами вашого контролю, і не витрачайте свою енергію на переживання. Краще спрямуйте її на те, що залежало від вас, і проаналізуйте, що пішло не так, якщо й це не вдалося.

Влаштуйте собі хвилину філософії

Дай відповіді на такі запитання:

  • Цього року я жив своїм життям чи на мене більшою мірою впливала думка оточення?
  • Наскільки я «виріс» у порівнянні з минулим роком?
  • Що нового я відкрив у собі? 

Чим я пишаюся? 

Чим ви пишаєтеся найбільше? Згадайте конкретну ситуацію, результат, свій вибір чи свої відчуття та опишіть у деталях. Пишатися та хвалити себе — нормально. Є стереотип, що це нескромно, але це не так. Насправді, якщо ми не вміємо відзначати свої перемоги та тішитися з них, то применшуємо свою цінність, живемо в очікуванні схвалення від інших та вічно незадоволені своїм життям. 

Напишіть якими ви стали за цей рік

Зафіксуйте 5 позитивних рис, які найточніше характеризують тебе сьогоднішнього. Згадайте , як ви здобували їх, що на вас впливало. Відчуйте гордість за себе

За що я дякую? 

За що ви вдячні цього року? Складіть список, тільки він має бути довгим, принаймні у 15-20 пунктів.  Якщо не можете нічого придумати, зробіть паузу й подумайте ще раз. Вдячність наближає нас до реальності, де ми вже щасливі, навіть без досягнутих цілей і здійснених мрій. 

Ці прості кроки допоможуть вам:

  • усвідомити значення пережитих подій минулого року для себе;
  • зрозуміти, що ти маєш чимало успіхів у власному розвитку;
  • обрати правильний курс на подальший шлях у майбутньому.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела