Як випадкове натхнення талановитої коломиянки перетворилося на Всесвітньо відому колядку

Коляда” журналістки Марини Максимів, відомої як Доцька, зібрала 1 мільйон переглядів у TikTok, 100 000 – на Youtube. ЇЇ переспівують десятки виконавців і зачислили у топ кращих українських колядок. Про історію виникнення різдвяної пісні та її авторку, читайте у метеріалі.

Марина Максимів родом із мальовничого Незвиська, що на Івано-Франківщині. Але з самого дитинства живе в Коломиї. За фахом  — журналістка з червоним дипломом. . Працювати почала ще з 17-ти років на місцевому радіо “Сяйво”. Власне, там і з’явилися її перші роботи під творчим псевдонімом “Баба Доцька”. Це були переспіви відомих російськомовних пісень на гуцульський говір. Загалом їх вийшло близько 40. Що цікаво, тоді навіть найближчі люди Марини, хто ховається за цікавим псевдо, адже все це було анонімно.

Згодом проект притих на довгі роки…. А феєричне повернення Баби Доцьки відбулося у 2019-му. Тоді разом з однодумцями випустила кавер на пісню-переможницю Євробачення “Siren Song”. Такий задум приніс успіх та неабияку популярність. З того часу талановита коломиянка активно розвиває свою творчу діяльність.

Баба Доцька —  реальна людина, чи вигаданий персонаж?

Як розповідає Марина, основною метою цього проекту є збереженя пам’яті про покійну бабусю Євдокію (Доцьку), з якою мала особливий зв’язок.

Про що співає Баба Доцька?

“Я співаю про то, що виджу, про то шо болит”  — пояснює авторка. В ії творчому доробку можна знайти кавери та авторські пісні на різні теми, які близькі кожному.

Серед них:

  • відеокліп “Зачепило”, що присвячений екології. У цій пісні Баба Доцька закликає прибирати сміття, не забруднювати природу. «Людоньки, схаменітсі! Буде засирати планету, лишіт шось дітям!», – йдеться в описі до відео.
  • Біда” – пісня про те, як з приходом Covid-19 змінилося наше життя
  • Кумедна пародія під назвою “Та ну” розповідає історію сільської жінка, яка “Божилася що в город більше ні кроку”, але карантин змінив її плани
  • ” Вісілє” – записане спільно з Любомиром Згурським. Тонка іронія, веселе застілля, кумедні звичаї, весільні забави – всього вдосталь. У поєднанні з легким і запальними мотивом відео створює такий гарний настрій, що хочеться переглядати знову і знову.

Ці та багато інших пісень запальної Доцьки можна знайти на її офіційному каналі в YouTube. Більшість з них жартівливі, адже саме такий стиль обрала Марина ще на самому початку своєї творчої кар’єри.

Проте, є одна особлива пісня, зовсім не схожа на всі інші….

“Коляда”

Присвячена вона нашим захисникам та їхнім сім’ям.

Ця Коляда з’явилася раптово. Просто йшла додому з роботи і  почала наспівувати. Врешті ледь встигала записувати її на ходу. Виручив диктофон на телефоні. А потім поділилась з подругою. Вона розчулено взялась редагувати текст і переконала, що варта колядку пустити між люди. Наш коломийський музикант Андрій Томенчук вдосконалив музику. Така випадкова історія…

До слова, люди часто думають, що це стародавня коляда і дуже дивуються, коли кажу, що цій пісні три роки ” – розповідає Марина.

Зізнається, завжди було важко співати цю пісню, а зараз взгалі неможливо… Дуже боляче. Бо втратила на війнів друзів та знайомих

Не залишилась “Коляда” й поза увагою самих військових. Ще в 2020-му, після виходу колядки, ветерани АТО завітали до авторки. Подякували, обійняли і зробили особливий подарунок  — годинник у вигляді скрипкового ключа. А також вручили офіційну Подяку за Різдвяну Коляду, старанність, цінність та паатріотизм до рідної держави.

“…Я розплакалась як дитина, бо мені дуже приємно! Хлопці, дєкую ВАМ” – поділилась емоціями Доцька на своїй сторінці у фейсбук.

Цього року “Коляду” стала актуальною, як ніколи. ЇЇ співають від малого до старого, в Україні та далеко за її межами, під вікнами та з великих сцен різних країн. Бо в ній вся історія нашого “сьогодні”. Все те, що болить кожного свідомого українця. І дуже важливо не просто послухати, а ПОЧУТИ!

Просимо у цей новорічно-різдвяний період згадати наших Захисників у своїх молитвах! Саме завдяки їм ми маємо свята.. Цінуймо!

А Марині Максимів щиро дякуємо за її неповторну творчість, бажаємо наснаги і з нетерпінням чекаємо нових пісень!

Твій світ