Історичний візит Зеленського у США: що відомо?

Свій перший за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну закордонний візит сам Президент Володимир Зеленський назвав історичним. І для України, і “для наших відносин з Америкою, для американського лідерства”.

Як готувався візит Зеленського до США 

Підготовка до візиту Зеленського до США проходила секретно. Про візит президента не знали навіть високопоставлені чиновники у США, за даними американських ЗМІ, для них це стало шоком. Також стало відомо, що Зеленський летить на запрошення президента США Джо Байдена. Уперше вони поговорили про це під час телефонної розмови 11 грудня, 14 грудня рішення було ухвалене, але з міркувань безпеки трималося у великому секреті. За даними ЗМІ, Зеленський приїхав до польського Перемишля. До США він летів американським військовим літаком. 

У Білому домі пояснили, що візит Володимира Зеленського до США був остаточно підтверджений 18 грудня, також розповіли про розклад візиту. Заплановані:

  • зустріч Байдена і Зеленського в Білому домі;
  • прес-конференція і можливість звернутися до представників громадськості;
  • виступ Зеленського на спільному засіданні Конгресу, який продемонструє сильну двопартійну підтримку України;
  • повернення українського Президента до своєї країни

У своїй промові президент України цитував президента Сполучених Штатів Франкліна Делано Рузвельта, а закінчив її зворушливими словами про українське Різдво при свічках за відсутності електрики і незгасне світло віри українців у самих себе.

У день перебування президента України в Сполучених Штатах стало відомо, що в складі нового пакету безпекової допомоги від США Україна отримає омріяні системи ППО “Patriot”.

Patriot та інші

Програма візиту передбачала зустрічі з президентом Байденом у Білому домі та з командою США з нацбезпеки і представниками американського уряду, пресконференцію і виступ зі спеціальним зверненням перед Конгресом. Напередодні, у вівторок, спікерка Ненсі Пелосі розіслала колегам листа з проханням особисто прийти на цю сесію. Повідомлялося також, що під візит Зеленського Білий дім планує офіційно оголосити один з найбільших пакетів військової допомоги на майже 2 млрд доларів, який, серед іншого, включатиме ППО “Patriot”.Окрім того, цього тижня Конгрес голосуватиме щодо додаткового фінансування для України на майже 45 млрд доларів. Можна сподіватися, що промова президента України в Конгресі сприятиме ухваленню позитивного рішення.  Володимир Зеленський у виступі на спільному засіданні обох палат Конгресу США висловив повагу та вдячність американському народу та закликав далі підтримувати Україну, яка бореться з російською агресією.  Володимир Зеленський також подякував Конгресу США за підтримку, подарував американським конгресменам український прапор, привезений із Бахмута, отримавши натомість фрагмент американського прапора, і закликав їх збільшити постачання Україні військової техніки.

Реакція Кремля на візит Зеленського до США

У Кремлі вже встигли влаштувати істерику через візит українського президента до США. Речник Путіна Пєсков заявив, що нібито співпраця України та США посилюватиметься.

“Триває постачання озброєння, розширюється номенклатура озброєння, що поставляються. Все це, безумовно, веде до посилення конфлікту і, власне, не обіцяє нічого хорошого”, – заявив він.

Пресконференція Зеленського та Байдена у Вашингтоні: головні тези

Головні тези президентів після переговорів:

  • Байден наголосив на незламності та силі українського народу. Президент США заявив, що українці надихають увесь світ;
  • Зеленський подякував усьому американському народу за підтримку та відзначив роль Байдена у формуванні коаліції, яка дбає про збереження світового правопорядку;
  • Президент США запевнив, що підтримка України з боку США у 2023 році не буде зменшуватися;
  • Президент України заявив, що справедливого миру у цій війні не існує;
  • Глава Білого дому відзначив, що дії Росії є агресією проти світової демократії;
  • Байден наголосив, Путін хотів розколоти Європу, але Європа об’єдналася;
  • американський лідер підкреслив, що Росія використовує зиму як зброю проти українського народу. Президент США назвав такі дії росіян злочином;
  • Зеленський зауважив, що від 2019 року Путін брехав про те, що повномасштабної війни не буде.
  • Байден пообіцяв дати Україні все, чого вона потребує для перемоги.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела