Масштабний обстріл українських міст : щO відомо?

У п’ятницю, 16 грудня, росія здійснила новий масований обстріл України. Повітряні сили ЗСУ згодом повідомили про пуски понад 60 російських ракет. Цілями низки ударів стали енергооб’єкти у багатьох областях.

Про це зазначив у Телеграмі голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Відомо, що сирени у певних областях прозвучали уже о 8 ранку, за пів години тривога охопила усю Україну. Через загрозу ракетних ударів у деяких областях почались відключення світла.

Де лунали вибухи

Перші звуки вибухів пролунали в Київській та Харківській областях. Повідомлялося, що в обох областях працює протиповітряна оборона. Крім того, звуки вибухів лунали на Кіровоградщині та Дніпропетровщині, зокрема в Кривому Розі. Там також повідомляли про роботу ППО. Про роботу ППО інформував глава Полтавської ОВА Дмитро Лунін. Повідомлялося, що ППО працювала на Вінниччині та Тернопільщині. Голова Одеської ОВА Максим Марченко повідомляв, що станом на ранок зафіксовано влучання ворога по об’єктах критичної інфраструктури в деяких областях України. Втім, він не назвав області.

Ситуація в областях України

Київська область

Очільник ОВА Олексій Кулеба інформує, що в області працює ППО. “Ворог масовано атакує Україну. Підвищена небезпека. Перебуваємо в укриттях”, – зазначив він. Тим часом, як розповіли у КМДА, у столиці працює протиповітряна оборона.Міський голова Віталій Кличко повідомив про вибухи у Деснянському районі Києва – всі служби їдуть на місце. Другий вибух стався у Дніпровському районі. Третій – у Голосіївському. У зв‘язку з пошкодженнями енергоінфраструктури в усіх районах столиці є перебої з водопостачанням.

Харківська область

Як повідомив очільник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, росіяни завдали три удари по критичній інфраструктурі області. За попередньою інформацією, постраждалих немає. “Наразі є влучання в об’єкти критичної інфраструктури в Чугуївському районі. Попередньо – без постраждалих. Можливі перебої із електропостачанням”, – написав він. Харків повністю знеструмлений, але працюють пункти обігріву, – заявив міський голова Ігор Терехов.

Вінницька область

“На Вінниччині працює ППО. Не нехтуйте безпекою. Залишайтеся в укриттях до відбою повітряної тривоги. Зберігайте інформаційну тишу”, – пише голова обласної Ради Вʼячеслав Соколовий.

Полтавська область

В області також працює ППО, – зазначив очільник ОВА Дмитро Лунін. “Після відбою ви можете звернутися до пунктів незламності, аптек, магазинів, АЗС і банків, які працюватимуть, попри відключення світла”, – зауважив він. Як повідомив міський голова Кременчука Віталій Малецький, через тимчасову відсутність електропостачання на Полтавщині не працює міська система опалення.

Житомирська область

Вибухи, що пролунали в області, – наслідок роботи ППО. Про це поінформував голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко. Інші деталі не повідомляються. Водночас посадовець попередив, що з Білорусі існує загроза удару ракетами з літаків.

Запорізька область

В області також було чутно вибухи. Очільник ОВА Олександр Старух написав, що росіяни завдають по області ракетних ударів. Росіяни атакують Запоріжжя, завдано вже приблизно 12 ракетних ударів, – йдеться у повідомленні секретаря міської ради Анатолія Куртєва. Згодом влада області уточнила, що йдеться про 15 влучань російських ракет.

Миколаївська область

У регіоні аварійні черги вимкнення електрики, працює ППО, – розповів очільник області Віталій Кім.

Дніпропетровська область

У Дніпрі та Кривому Розі чути звуки вибухів. У Кривому Розі є ураження ракетами, написав міський голова Олександр Вілкул. “У Кривому Розі сталося влучання у житловий будинок, під завалами можуть бути люди”, – повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. У Дніпрі станом на 10:00 відсутнє живлення на підстанціях електротранспорту та метрополітену. “Зупинено роботу метрополітену та всіх технічних рейсів електротранспорту… Всі станції метрополітену працюють як укриття під час повітряної тривоги”, – зазначили у профільному департаменті.

Які міста та села обстріляли російські загарбники минулої доби

Протягом 15 грудня ворог завдав 23 авіаційних та 4 ракетних удари, 2 з яких — по цивільних об’єктах міста Харкова. Також ворог здійснив 78 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, і по житлових кварталах, є загиблі серед мирного населення.

Минулої доби окупанти обстріляли:

  • на Сіверському напрямку: населені пункти Запсілля та Попівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку: райони населених пунктів Червона Зоря, Висока Яруга, Красне, Мороховець, Стариця, Дворічна та Новомлинськ Харківської області;
  • на Куп’янському напрямку: райони населених пунктів Вільшана, Іванівка, Кислівка, Табаївка, Котлярівка, Берестове, Першотравневе Харківської області та Стельмахівка і М’ясожарівка на Луганщині;
  • на Лиманському напрямку: райони Макіївки, Площанки, Червонопопівки Луганської області та Ямполівки, Торського і Ведмежого Донецької області;
  • на Бахмутському напрямку: райони населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області;
  • на Авдіївському напрямку: Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині;
  • на Запорізькому та Херсонському напрямках: райони населених пунктів Времівка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Дорожнянка, Гуляйпілське, Оріхів і Кам’янське на Запоріжжі; Марганець і Нікополь Дніпропетровської області та Новотягинка, Іванівка, Токарівка, Інгулець, Придніпровське, Антонівка, Дніпровське, Херсон, Білозерка і Янтарне Херсонської області .
  • на Волинському та Поліському напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

ЗСУ відбили атаки ворога

Протягом бойової доби, що минула, Сили оборони України відбили ворожі атаки російських окупантів у районі населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Червонопопівка і Білогорівка Луганської області та Григорівка, Виїмка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Озарянівка, Дружба, Олександропіль, Новобахмутівка, Невельське, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка на Донеччині.

Повідомляє Твій світ з посиланням на Інтернет джерала