Викростання навушників та їхній вплив на слух

В світ технологій використання навушників для прослуховування музики стало звичайною справою. Адже це дуже зручно, крім того, можна фактично відключитися на час від зовнішнього світу. З кожним роком з’являється все більше досліджень, які спрямовані на з’ясування питання, як навушники впливають на слух людини. Розглянемо цю проблему детальніше.

Як навушники шкодять слуху?

Передусім тим, що коли ми слухаємо в них музику, часто не відчуваємо, наскільки гучним є звук. Також можемо використовувати навушники, аби ізолюватися від світу звуковим полотном. Навушники через свій невеликий розмір часто не викликають занепокоєння стосовно рівня шуму. Але це хибне враження. Наприклад, бензопила чи двигун мотоцикла створюють близько 100 децибелів звуку. На такому рівні настає шкода слуху людини менш, ніж за пів години. Музика в навушниках, яка звучить навіть не на повну гучність, а десь на 70% від максимуму, становить приблизно 85 децибелів. При цьому музику деякі люди схильні слухати кілька годин. Уявіть, що в цей час відбувається всередині вух. А відбувається наступне: вплив гучних звуків протягом тривалого періоду часу викликає втому сенсорних клітин вуха.Як результат настає тимчасова втрата здатності чути або такі явища, як дзвін у вухах або ж «приглушений» шум. Слух нормалізується після того, як сенсорні клітини відновлюються. Такі перепади звуків буквально їх «зношують», тому з часом ймовірність погіршення та навіть втрати слуху зростає. Це може стати причиною втрати слуху внаслідок шуму. Вона може настати раптово чи довгий час не давати про себе знати, також може трапитися у будь-якому віці. Як наслідок: люди перестають чути співрозмовника поруч чи погано розбирати, що говорять телефоном. З часом, якщо вплив шуму регулярний, втратити слух можна безповоротно. Крім цього, використання навушників може спричинити повторне інфікування середнього вуха, посилений свербіж та реактивацію вушних інфекцій, якщо людина вже мала такий досвід.Прослуховування музики у навушниках-крапельках або закритих навушниках впродовж трьох годин збільшує ризики втратити слух на 10−15 децибел на високих частотах. Гучна музика в навушниках не лише збільшує ризики втратити слух, а й потрапити в аварію чи іншу небезпечну ситуацію на вулиці. Слухати музику в навушниках, зокрема, не можна водіям

Рекомендації по вибору

Так, найбільше шкодять вухам навушники, в яких джерело звукових імпульсів розташовується максимально близько до барабанної перетинки. Йдеться про вставних (таблетки, вкладиші) і внутріканальних (вакуумних) моделях. Саме використання вакуумних пристроїв несе найбільшу загрозу для слуху. Це пояснюється тим, що вони перекривають весь слуховий прохід, зовнішній шум не чути, а звук навушників йде відразу на барабанну перетинку.Якщо регулярно користуватися такими моделями, погіршення слуху може настати вже через 3-5 років. Крім того, навушники, які вставляються в слуховий прохід, можуть викликати запальні процеси і роздратування шкіри.Менш шкідливі накладні пристрої закритого типу (з дугою над вухами), при їх використанні звук йде не прямо на барабанну перетинку і частково можна почути навколишні звуки. Але і цю модель можна застосовувати не більше ніж 1,5-2 години з максимальним звуком. Найбільш безпечними з усіх моделей вважають моніторні навушники. Звукові коливання розсіюються на вушну раковину, так як динаміки охоплюють її повністю, і тільки потім потрапляють на барабанну перетинку. Зовнішні звуки добре перекриваються, тому навіть якщо навколо досить шумно, людині не потрібно вимикати максимальну гучність. Важливо враховувати якість пристроїв, дешеві моделі китайського виробництва, найчастіше, відтворюють глухі або незбалансовані баси, що призводить до швидкої стомлюваності слухового органу.

Як уникнути втрати слуху

  1. Необхідно усвідомити, що навушники неминуче ведуть до зниження слуху. Чим голосніша музика в навушниках і чим довше ви їх використовуєте, тим відчутніше буде втрата слуху.
  2. За основу шкідливості звуку в навушниках можна взяти такі критерії, як неможливість почути свій власний голос через гучність в навушниках і здатність для оточуючих чути окремі слова пісень з навушників. Будь-який з цих двох критеріїв точно вказує на надмірність гучності і, отже, на руйнівну дію музики на слуховий апарат. В такому разі необхідно знижувати гучність
  3. Спеціалісти-отоларингологи радять обмежити прослуховування музики до 1 години в день. Гучність музики не повинна перевищувати 60% від максимуму.
  4. За можливістю, слід слухати музику звичайним способом, без використання навушників.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела