Цю націю не зламати: як школярка  перемогла на міжнародній олімпіаді геніїв

Цьогоріч школярка Поліна Козлова вперше в історії України перемогла в міжнародному конкурсі проєктів екоспрямування “GENIUS Olympiad”-2022

В категорії “Креативне письмо”. 

Щоб потрапити на міжнародний конкурс, треба спочатку перемогти в національній українській “Олімпіаді геніїв”. 

Поліна вирішила написати вірша на конкурс одразу англійською, бо розраховувала на міжнародний етап. Англійську дівчина знала добре, хоча римувала іноземною мовою вперше.

Всеукраїнський етап “Олімпіади геніїв” проводить Мала академія наук України. На той момент Поліна уже брала участь у конкурсі наукових робіт, тому їй запропонували взяти участь в Олімпіаді. Вірш про забруднення океану дівчина написала, перебуваючи в тимчасово окупованому Херсоні.

“Я дуже хотіла написати вірш англійською. Мені дали тиждень. І за цей тиждень я його написала, він всім дуже сподобався і його вирішили відправити на олімпіаду геніїв”, — каже Поліна.

Вірш написала про забруднення океану, величезну сміттєву пляму, що роками дрейфує в Тихому океані та вбиває тисячі його мешканців. 

І – перемогла у всеукраїнському етапі. 

Навесні треба було подавати роботу на міжнародний етап. Тоді Херсон, де мешкала Поліна, вже був тимчасово окупованим російськими військами.

У місті відключили зв’язок, не було інтернету. Містяни знаходили мережу біля “Нової пошти”, десятки людей скупчувалися там, щоб зателефонувати близьким чи почитати новини. 

Простоявши там на вулиці пару годин, Поліна таки завантажила і відправила свою роботу на світове оцінювання. Відмовитися від конкурсу, попри окупацію, каже, не хотіла: “Ніколи не втрачаю можливість, якщо є. І морально мені було важливо це зробити. Бо перший час в окупації, коли ще було онлайн-навчання в школі, було трохи легше. А потім я просто читала новини, не виходячи з дому. В середині весни моральний стан був дуже важкий. Нічого не можеш, ні на що не впливаєш”.

Коли дивилася трансляцію нагородження переможців і почула своє прізвище – відчула шок. Цьогоріч у конкурсі взяли участь близько 1500 школярів із понад 70 країн світу. 

Пізніше дівчина поїхала до Канади, де мешкає подруга матері. Разом із новими друзями Поліна почала займатися волонтерством: допомагає облаштуватись переселенцям з України.

Декілька місяців тому приїхала родина з Маріуполя. Там дуже цікава історія. Вони приїхали просто з двома рюкзаками. У нихбула дитина. Ми збирали одяг, сортували по розміру, збирали речі найпершої потреби, їжу на перший час, предмети особистої гігієни”, — говорить херсонка.

Після закінчення школи в Канаді дівчина планує вступити на спеціальність Журналістика та створення фільмів. У майбутньому Поліна бажає створювати документальне кіно.

У листопаді їй виповнилося 17 років. У День народження, дівчина загадала якнайскорішої Перемоги та звільнення Херсона. Поліна вірить, що ті, хто справді хоче жити в Україні – повернуться. Але вже з європейськими, канадськими, американськими дипломами: “З класних університетів, зі знаннями і закордонним досвідом”.

Що відбувається з талановитими дітьми у війну

Від початку Великої війни багато іноземних навчальних закладів підтримали Україну, надавали стипендії або гранти на навчання, розповідає фахівчиня відділу міжнародних зв’язків НЦ “Мала академія наук України” Анастасія Венчковська. Тож наразі талановиті українські МАНівці вчаться в школах Британії, Німеччини, США, Канади, Польщі. 

“Хтось їхав за кордон, вибираючись з окупації – Маріуполя, Херсона. Хтось виїхав із батьками цілеспрямовано, бо страшно. Для всіх дітей дистанційка в непередбачуваних обставинах війни – дуже складно. Їм хочеться офлайн-спілкування, наживо щось побачити. Тому користуються можливостями”, – розповідає експертка. 

Водночас, за її словами, більшість школярів продовжують паралельно вчитися в українських школах онлайн. Нещодавно в МАН відбувся освітній марафон у рамках “Олімпіади геніїв 2023”, в якому взяли участь понад 450 дітей. Це вчетверо більше проти минулого року, третина школярів брали участь з-за кордону.  Діти, які залишаються в Україні, не менш активні. Коли МАН проводила згаданий марафон, в регіонах тільки почалися перші відключення світла через обстріли. “Всі учасники шукали варіанти зробити наші завдання – хтось на мобільному інтернеті, хтось ходив у кав’ярню. Ніхто з учнів не відмовився”, – пригадує Венчковська. І додає, що діти під час Великої війни стали набагато свідомішими, тому не втрачають можливостей.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела