“Тепло крилатої душі” як на Прикарпатті працює оздоровчий центр для захисників

На Коломийщині запрацював центр для реабілітації військових “Тепло крилатої душі”. Його відкрила мати загиблого пілота, Героя України Степана Тарабалки – Наталія. На облаштування центру жінка витратила гроші, які отримала із держбюджету після загибелі сина. Допомагали жінці місцеві жителі й благодійники.

На цю справу мати Героя віддала кошти як компенсацію після загибелі сина.

Вона відзначила, що в новому центрі під назвою “Тепло крилатої душі” над відновленням військовослужбовців працюватимуть кваліфіковані лікарі: психіатри, психологи та реабілітологи. Пані Наталя згуртувала біля себе небайдужих людей і днями реабілітаційний центр офіційно відкрив свої двері.

Очільниця Прикарпаття Світлана Онищук разом з представниками влади завітали, щоб підтримати, допомогти та подякувати п. Наталі за силу витримки і духу. Привезли з собою побутову техніку для центру. Батьки Героя Небесної Сотні Романа Гурика – п. Ірина та п. Ігор подарували для оздоровчого центру ноутбук.

“Ти мусиш далі жити і, можливо, своїм прикладом показати, щоб родини загиблих не замикалися в собі. Наші діти — герої. Вони віддали життя за те, щоб ми продовжували ті ідеї, які вони захищали”, — каже Наталія Тарабалка.

Син п. Наталі Степан Тарабалка став Героєм України посмертно. Був першим, хто йшов у бій! На його рахунку чимало бойових вильотів. У свої 29 майор Степан Тарабалка рішуче винищував російських окупантів, що бомбардували мирні українські міста. Атакуючи ворога в повітрі, він зберігав життя людей на землі. На своєму МіГ-29 наближав перемогу над ворогом, як міг…

Льотчик-винищувач загинув 13 березня у небі над Житомиром, вступивши у нерівний повітряний бій із силами противника, що переважали. Бригада, у якій служив Степан Тарабалка, була тим самим “Привидом Києва”, що днями і ночами давала відсіч ворогу у небі.

За словами лікаря-реабілітолога Віталія Надурака, центр приймає бійців, котрі потребують реабілітації через поранення під час бойових зіткнень. У команді фахівців четверо реабілітологів, шестеро масажистів, а також психолог та двоє психіатрів, котрі працють позмінно.

На початку лікування відбуватиметься амбулаторно, а у перспективі — стаціонарно. Для цього вже готують приміщення та облаштовують їх ліжко-місцями.

Остеохондроз, сколіоз, протрузії та грижі – основні захворювання у військових, з якими медики стикаються щодня у центрі. Травматолог-реабілітолог Віталій Надурак розповідає, що військовослужбовці, які звертаються по допомогу до закладу, здебільшого скаржаться на біль у спині.

“Зі спиною насправді проблем дуже багато, бо люди, які повертаються з передової, носять надважкі бронежилети, сплять у незручному положенні, все це дається взнаки”, — пояснює Віталій Надурак.

У центрі реабілітації планують також обладнати кабінет аромотерапії, застосовувати методи арттерапії, облаштувати спортивні майданчики.

До слова, для захисників, які проходять реабілітацію у центрі “Тепло крилатої душі”, передали смаколики

До допомоги долучились працівники таких населених пунктів:

  • П’ядики,
  • Турка,
  • Мала Кам’янка,
  • Велика Кам’янка,
  • Годи-Добровідки,
  • Ценява.

До коробок із солодощами були прикріплені листівки-побажання, щоб кожен український воїн відчув нашу підтримку та віру у перемогу.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела