345 тисяч грн  — саме таку суму франківська художниця передала на ЗСУ з продажу своєї картини

Художниця з Івано-Франківська Марта Пітчук продала на аукціоні картину із серії “Мотанка” й купила автомобіль для ЗСУ. Про це вона повідомила на своїй Facebook-сторінці.

Друзі, дякую усім, хто долучився до аукціону, хто його поширював, коментував і підтримував. Ви – величезна сила! Безмежна вдячність переможцю аукціону, щиро дякую за Ваш внесок для наближення нашої перемоги!” – написала художниця у фейсбуці.

Картину продали за 345 000 грн. З них 250 0000 грн витратили на придбання автомобіль “Volkswagen Touareg” для бійців 8 полку спецпризначення.

За словами Марти Пітчук, за кошти, які залишились (95 000 грн), волонтерка Анжела Підхомна придбала багато різного для наших захисників:

  • компресор для підкачки від акумулятора – 2 шт.
  • активні навушники 2 шт.
  • саперний щуп 2 шт. і кішки 2 шт.
  • біноклі – 4 шт.
  • бінокль зі штативом – 1 шт.
  • ноутбук Acer (захищений та протиударний й водонепроникний) – 1 шт.
  • зимові черевики – 1 шт.
  • ремінно-плечова система з бронепакетом 1 шт.

Марта Пітчук – феномен західноукраїнського мистецтва. У свої 29 дівчина написала понад сотню картин, розмалювала з десяток будинків та мала декілька персональних виставок. Родом з Івано-Франківська, Марта закінчила Косівський інститут прикладного й декоративного мистецтва за спеціальністю ”монументальний живопис”, а у Львівській академії друкарства здобула фах ”художник-ілюстратор”. Дівчина зізнається, що її життя розділилося до серії “Мотанка” – і після. Цикл славетних робіт почався випадково. Коли в старенькій сільській хатинці Марта знайшла чільце (традиційний гуцульський головний убір). Але не таке, як сьогодні продають на базарах, з пластику, – а металеве, старовинне. Дівчина дуже здивувалась, оскільки вважала себе обізнаною в історії та культурі, а тут виявилось, що чільце може бути різним, а вона живе тут і не знає які були головні убори в українських горян. 

– Коли я написала першу Мотанку, то відчула, що цей образ на даному етапі мого життя найкраще розкриває мене як митця – говорить Марта. На моїх картинах ви можете побачити давно забуті, незвичні елементи українського строю. Я досліджую етнічні регіони України, намагаючись знайти в них щось особливе, неповторне. Кожна з моїх робіт присвячена конкретній місцевості, тому це свого роду антропологічне дослідження. Цінністю і місією моїх картин, я вважаю, є те, що вони транслюють енергію і силу української жінки, яка надихає і спонукає глядача захоплюватися власним корінням.

В чому полягає концепція вашої Мотанки?

На моїх картинах нежива лялька проходить крізь час, мандрує з попередніх століть у сьогодення і перевтілюється у реальну жінку з плоті й крові. Жива Мотанка — уже не предмет, а особистість зі своїм характером, думками й поглядами, вона втілення минулого, що ожило. Працюючи над образом Мотанки, я повністю прописую її портрет, деталізуючи кожну рису обличчя, а вже потім закриваю його нитками. Це роблю для того, щоб Мотанка мала душу. Так вона стає не лише красивим зображенням, а й глибоким образом з власними думками, емоціями та переживаннями. Якщо придивитися уважніше, можна помітити з-під ниток погляд жінки, який знаходиться у середині картини під шаром фарби.

Молода художниця чаклує пензлем не лише над полотном, але й на стінах багатоповерхівок. Разом зі своїм чоловіком Марта прикрашає українські міста вишуканими муралами. Серед щасливчиків вже є Стрий, Чернівці, Коломия, Більшівці, Хмельницький, Івано-Франківськ і Ворохта.  Твори художниці зберігаються у приватних колекціях Англії, Німеччини, Чехії, Італії, Аргентини, США та Канади. Марта Пітчук брала участь у багатьох групових та персональних виставках в Києві, Львові, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку. У 2019 році представляла Україну в груповій виставці українського арт-проєкту “Генезис”, Dancing House Gallery, Чехія.

Пишаємось талановитими українцями і бажаємо ще більше натхнення і творчості мистецьким серцям! 

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела