Потенціал особистості: що це та як його розвинути?

Світ влаштований так, що всі люди домагаються різних висот. Хтось стає успішним бізнесменом або відомим артистом, а хтось відчуває труднощі з звичайним кар’єрним зростанням. І це далеко не завжди безпосередньо пов’язане зі здібностями людини. Просто не всі знають, як розкрити свій потенціал і зуміти реалізувати таланти, даровані природою. Сьогодні ми поговоримо про те, що зазвичай розуміють під особистісним потенціалом, а також про те як його розкрити та реалізувати.

Потенціал — значення слова

Потенціал людини — це її внутрішні, приховані можливості. Те, що допомагає рости, розвиватися і досягати успіху. Людина може як примножувати свої ресурси, так і зводити нанівець. Наприклад, якщо ви горите якоюсь ідеєю, ваш внутрішній резерв буде давати вам сили і знаходити способи втілити плани в життя. Коли ви, навпаки, ні до чого не прагнете і тільки бурчите, у вас не буде ресурсу на особистісний розвиток. Потенціал — це здорова основа для самореалізації в суспільстві, ваш внутрішній резерв. Він безмежний, тільки від вас залежить, наскільки ви готові його використовувати. Щоб досягти успіху, потрібно пустити в хід ліву (логічну) і праву (творчу) півкулю мозку. Якщо введете в пошуковій системі «потенціал синоніми», отримаєте такі результати: ресурс, міць, можливості, внутрішні резерви. Це означає, що в нас від самого початку закладена величезна сила, потрібно лише навчитися правильно нею керувати. І тоді ви зможете бути продуктивними і успішними.

Типи потенціалу особистості?

Потенціали особистості та їх характеристика типології М. С. Кагана (основа класифікації – соціальна діяльність особистості):

  1. Пізнавальний (гносеологічний). Це обсяг та якість інформації, якою володіє людина. Причому мова йде про всіх знаннях: про світі, суспільстві, самому собі і т. д. Якість і обсяг залежать від життєвого досвіду, освіченості та природного складу розуму індивіда.
  2. Ціннісний (аксіологічний). Це ідеали, цілі, переконання, прагнення, якими людина обзавівся в процесі життєдіяльності. Все це входить в структуру свідомості та самосвідомості особистості.
  3. Творчий (творчий). Це знання, вміння і навички людини, допомагають йому створювати, творити, виконувати якусь діяльність. Мова йде як про відтворення за зразком (репродуктивний праця), так і про створення чогось унікального (продуктивна праця).
  4. Потенціал міжособистісного спілкування (комунікативний). Це форми, засоби і обсяг комунікацій, які є у людини. А також це зміст спілкування людини в кожній із соціальних ролей.
  5. Естетичний (художній). Це сила і зміст художніх потреб людини, а також засоби та особливості їх задоволення. Говорячи простими словами, це потреба у творчому самовираженні, демонстрації своєї унікальності.

Трагедія нереалізованого потенціалу

Однією з трагедій більшості людей є той факт, що багато доживають до старості і забирають з собою в могилу не написана ними книгу або музику, не доконаний винаходи і відкриття, свої мрії і потенціал. Тільки подумайте , багато людей, крокуючі сьогодні вулицями вашого міста через кілька десятків років збагатять територію ще одного кладовища скарбами свого потенціалу, замкненого у них всередині. На цій планеті проживає понад 7 мільярдів людей. І кожен є унікальною, неповторною і значущою особистістю. Все це підтверджується особливою генетичною комбінацією, яка доводить унікальність і неповторність кожного індивідуума, чиї відбитки пальців можна повторити. Немає нікого подібного до тебе і ніколи не буде. Кожен з нас, незалежно від місця народження, національності і кольору шкіри, був зачатий не просто так. Він створений за нікому задумом і забезпечений потенціалом для осмисленої і насиченого життя. Далеко не кожен стане тим, ким він повинен бути за задумом Творця. Занадто багато потопають в навколишньому їх соціальної обумовленості, дозволяючи стати жертвою думок інших людей і їх оцінки. Ми накидаємо на себе дуже велику кількість обмежень і не можемо зробити необхідні кроки для розвитку свого потенціалу. Я впевнений, що будь-яка людина в будь-якому віці і при будь-яких обставинах може перетворити себе і своє життя. Необхідно більше вірити в оцінку Вищих Сил, ніж в думки нереалізованих людей.

Як розкрити свій потенціал

До повного розкриття свого потенціалу кожна людина може прийти в різний період свого життя. По суті, не важливо, в якому віці вам вдалося досягти цього. Бабуся Мозес тільки в 70 років почала реалізовувати себе творчо. У 90 років вона тільки за один рік заробила більше, ніж за все своє минуле життя. Ніколи не пізно починати процес саморозвитку, не варто боятися змін. Найголовніше – не триматися за свою Зону комфорту і весь час намагатися виходити за її межі. Пам’ятайте про те, що потенціал є в кожної людини. Є він і у вас. Це ваш особистий ресурс для здійснення своєї мрії. І якщо вам ніяк не вдається досягати своїх мрій, то це показник, що ви ще не реалізували себе, не розкрили все те багатство, що приховано у вас всередині. Тільки ви самі є перешкодою до своєї мрії. Вірте в себе і свої можливості. В цьому ключ до вашого успіху.

Тепер кілька порад, що допоможуть вам розкрити себе.

Книги-книги-книги

Якщо ви не любите книги – не проблема. Ніколи не пізно відкрити для себе прекрасний світ літератури. Це не має обов’язково бути художня проза, яку ми завжди читали в школі. Заходьте в книгарню і знайдіть те, що захочете прочитати. Можливо, це історія життя відомого бізнесмена чи компанії або науково-популярна література тощо. Так ви пізнаєте досвід інших людей та зможете використати нові знання, щоб краще реалізувати себе.

Не критикуйте людей зі своєї сфери

Замість того, щоб витрачати енергію на непотрібну критику, краще приділіть увагу собі. Ви відповідаєте за власні вчинки та вміння. Чужа робота не має вас хвилювати – позбудьтеся від необхідності критикувати її, навіть якщо вона справді виконана погано. Для чого це взагалі потрібно?

Прислухайтеся до своїх друзів

Надзвичайно цікава порада. Згадайте ваші зустрічі чи дзвінки із друзями та знайомими. З яким питанням вони до вас найчастіше звертаються? Як ви можете їм допомогти? Саме так можна розкрити власний талант. Адже друзі знають, в чому ви справді орієнтуєтеся, тому й просять про це пораду чи допомогу. Такі вміння потрібно розвивати, щоб заробляти на них.

Не припиняйте вчитися

Якщо будете постійно навчатися новому – то завжди зможете реалізувати себе в житті. Дуже добре, коли ви є експертом в певній темі. Але ще краще – коли освоюєте нові дисципліни. Так ви маєте більше простору для маневру.

Знайдіть своє джерело енергії

Все просто. Є речі, які додають нам енергію. Є речі, які забирають її. Візьміть блокнотик і запишіть туди хобі та зацікавлення, які вам дуже подобаються. Подумайте, яким чином можна на них заробити.

Вірте в себе!

Якщо справді будете вірити у себе та власні вміння – у вас все точно вийде!

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела