Біль у спині: причини та способи лікування

Біль у спині – одна з найпоширеніших скарг дорослих людей будь-якого віку. Якщо раніше з такими проблемами людина стикалася приблизно після 40 років, то сьогодні до лікаря з подібними проявами звертаються навіть молоді юнаки та дівчата. Це може бути пов’язано з різними чинниками: наприклад, з пасивним способом життя, шкідливими звичками, зайвою вагою і т. д. У цій статті ми детальніше розберемо цю проблему.

Чому болить спина: типи болю

Медики зазначають, що до 90% болю у спині мають механічний характер. Це означає, що біль залежить від певних положень і рухів. Визначити механічний характер болю допоможуть такі питання:

  1. Чи зменшується відчуття болю після відпочинку? Якщо відповідь на це питання позитивна — ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  2. Чи залежить ваш біль від певних положень і рухів, наприклад, посилюється в положенні сидячи або при нахилі вперед/назад? Якщо відповідь на це питання позитивна — ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  3. Чи можете ви знайти положення, в якому біль зменшується або взагалі проходить? Якщо відповідь на це питання позитивна – ваш біль скоріш за все має механічний характер.
  4. Чи наявні у вас такі симптоми як підвищення температури тіла, втрата ваги, біль в суглобах (колінних, суглобах кисті, тазостегновому суглобі), відчуття скутості в спині вранці, яка триває більше ніж 30 хвилин після початку активності, погане загальне самопочуття? Якщо у вас механічний біль, цих симптомів відчувати ви не повинні.

1-й тип болю у спині

Домінує біль в попереку, найчастіше переміжного характеру. Біль може відчуватись і в нозі, проте не нижче коліна. Біль з’являється або посилюється в положенні сидячи або при нахилі тулуба вперед. Вам може бути складно зав’язати шнурки. Ходити зазвичай легше, ніж сидіти. Полегшення наступає, коли ви нахиляєтесь назад.

Тест:

  1. Ляжте на живіт, руки вздовж тулуба;
  2. У цьому положенні проведіть близько 30 секунд;
  3. Якщо у вас не виникає болю, підніміться на лікті та зафіксуйте це положення ще на 30 секунд;
  4. Якщо все як і раніше добре, то упріться долонями та спробуйте випрямити руки, прогнувшись у попереку.

Якщо біль не з’явився після 5 повторів, то це 1-й тип. Цей тип становить до 60-70% випадків болю у поперековому відділі. Ймовірне джерело такого болю – міжхребцевий диск.

2-й тип болю у спині

Домінує біль в нижній частині спини. Біль може віддавати в ногу, але не нижче коліна. Також завжди має переміжний характер. Біль проходить або зменшується при нахилі вперед та в положенні сидячи. Посилюється при прогині в попереку назад, при тривалому стоянні або ходьбі.

Якщо ви зробите тест з розгинанням в попереку в положенні лежачи на животі, то швидше за все відчуєте посилення болю або дискомфорт. Джерело болю знаходиться в задніх структурах хребта, ймовірно — міжхребцеві суглоби. 1-й і 2-й типи болю складають до 90% випадків болю в спині.

3-й тип болю у спині

Біль проявляється сильніше у нозі, ніж у попереку (біль у попереку може зовсім пройти). Частіше постійного характеру та посилюється при згинанні в попереку і в положенні сидячи. У гострому періоді будь-який рух може посилювати біль. Так само в певних положеннях він може зменшуватись.

Якщо у вас цей тип болю, і при цьому розвинулася слабкість у м’язах ноги або відчуття оніміння, розлади сечовипускання, то рекомендуємо звернутися до лікаря. Цей тип болю характерний для роздратування нервового корінця грижею диска або протрузією.

4-й тип болю у спині

Біль сильніше відчувається у ногах та супроводжується відчуттям важкості, оніміння, нетривалої слабкості в ногах. Біль завжди переміжний і виникає, як правило, при ходьбі. Проходить при нахилі вперед або у положенні сидячи. Найчастіше цей тип болю розвивається у похилому віці. Причиною виникнення є звуження (стеноз) хребетного каналу. Може також відзначатися як етап одужання болю 3-го типу.

 Причинами болю у спині можуть бути:

  • пошкодження м’язів, зв’язок та/або сухожиль;
  • асиметричний розвиток м’язів спини;
  • травми хребта або суглобів;
  • викривлення хребта (сколіоз, кіфоз, лордоз);
  • протрузії, грижі міжхребцевих дисків та інші захворювання хребта;
  • хвороби суглобів, в тому числі такий стан, як остеохондроз;
  • запальні та інфекційні захворювання;
  • радикуліт;
  • хвороби внутрішніх органів та інші.

Міфи про біль у спині

Міф 1:

За болю у спині потрібно дотримуватися лежачого режиму

Навпаки, треба намагатися зберегти фізичну активність, наскільки це можливо. Насправді, спокій і постільний режим можуть стати причинами затримки в одужанні, окрім того – переходу болю у хронічний. Якщо біль настільки сильний, що постільний режим усе ж таки потрібен, його тривалість має бути не довше, ніж 1–2 дні. Коли біль послаблюється, необхідно потроху збільшувати рухову активність і поступово включати вправи для хребта.

Міф 2:

Якщо спина починає боліти в молодому віці, то у старості буде ще гірше

Насправді, пік болів у спині припадає на 35–55 років, а після 55 років поширеність болю починає знижуватися. Особливо це стосується болю, джерелом якого є міжхребцеві диски.

Міф 3:

За будь-якого болю у спині необхідно проводити МРТ-дослідження

МРТ потрібно робити тільки в тому разі, якщо з’являються ознаки серйозних захворювань, певні неврологічні симптоми, що буває рідко – в 1–2% випадків. Якщо тих самих «червоних прапорців» немає, дослідження непотрібне, оскільки воно не виявить серйозних патологій, а лише завдасть людині зайвої тривоги та витрат. Зазвичай після необґрунтованих досліджень призначається необґрунтоване лікування. Тож нагальної потреби в цьому немає.

Міф 4:

Захворювання хребта зупиняють активний спосіб життя

Насправді, цілком реально продовжувати займатися активним хоббі чи спортом, якщо є проблеми зі спиною. Навпаки, фізична активність корисно впливає на хребет. Головне, щоб будь-яка фізична активність була нормована та не викликала дискомфорту.

Міф 5:

Міжхребцеві диски можуть «вилетіти» та їх можна вправити

Насправді, диск не може «вилетіти», тому що він не вставлений між тілами хребців, а інтегрований із ними. Диск може «вилетіти» лише зруйнувавши замикальні пластини тіл хребців. Але таке можливо лише за серйозної травми з високою енергією.

Міф 6:

Хребет – це слабка структура

Насправді, хребет – найміцніша структура в опорно-руховій системі. Хребет призначений для того, аби переносити навантаження. Помірні навантаження не шкідливі для хребта, а навпаки, приносять користь. Але варто розрізняти навантаження при систематичній важкій праці та спорті. Адже спортивні навантаження тривають по декілька годин на день і кілька разів на тиждень, а важка фізична праця супроводжується постійними навантаженнями. У такому разі навантаження шкідливі для хребта.

Способи лікування та профілактики захворювання спини

Лікування захворювання спини полягає у фізичній активності та спеціальних вправах на укріплення м’яз. Немає певних комплексів вправ, які є більш дієвими за інші. Сучасний підхід наголошує на тому, що людина має робити вправи, які їй підходять і до яких вона фізично підготовлена. Це може бути йога, пілатес, плавання, стретчинг і навіть ходіння. Воно так само ефективне, як і спеціальні вправи на укріплення м’язового корсету. Головне – щоб людина рухалася. Також важлива правильна організація робочого місця. Не рекомендовано довго сидіти на одному місці. Варто робити невеликі перерви кожні 30–40 хвилин: зробити розминкові рухи, встати, походити. Коли людина сидить, важливо зберігати природне положення хребта. Бажано сидіти, спираючись на спинку, та зберігаючи поперековий вигин. Для цього можна використовувати подушки – підкладати їх під поперек Найкраще сидяче положення – це ваше наступне положення. Тобто потрібно постійно змінювати положення свого тіла. Якщо ви довго сидите нахилившись уперед, наприклад, то на передню частину диска відбувається нерівномірний розподіл тиску, який призводить до больових відчуттів. А якщо ви постійно змінюєте положення свого тіла, тиск на міжхребцеві диски розподіляється рівномірно й больові відчуття не виникають. Більшість болей – це сигнал мозку, що треба рухатися. Якщо довго сидіти на одному місці, починають боліти м’язи сідниць – так мозок отримує сигнал, що потрібно змінити положення тіла. Або якщо ви несете рюкзак на одному плечі, м’язи на ньому перевантажуються й виникають больові відчуття, які слугують сигналом про те, що треба перерозподілити навантаження. Дуже часто люди пов’язують біль у спині із серйозними захворюваннями, а насправді – це сигнали, які тіло дає нашому мозку, аби ми просто порухалися.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерел