Чи справді корисно їсти часник

Кілька тисяч років застосування в кулінарії і лікувальних цілях зробили часник одним з незамінних продуктів. Численні рецепти в куховарських книгах з часниковим інгредієнтом прийшли до нас від предків, як і рецепти лікарського значення. Але до сих пір багато людей не можуть відповісти на питання про те, чи потрібно їсти часник. Про це і поговримо сьогодні.

Часник містить безліч корисних речовин, які позитивно впливають на здоров’я. Впродовж багатьох століть цей овоч використовувався як ліки, особливо під час епідемій холери і туберкульозу, а також у роки Першої світової війни, коли його використовували як антисептик (наносили на рани, щоб очистити їх і пришвидшити загоєння), а також для лікування дизентерії, причиною якої була антисанітарія, що царювала в окопах.

Часник – “клондайк” вітамінів і мінералів

Ця рослина є чудовим джерелом вітаміну В6 (піридоксину), а ще – містить марганець, селен і вітамін С. Крім того, до складу часнику входять вітаміни A, B1, B2, B12, D та E, а також мінерали, зокрема фосфор, кальцій, калій, залізо і мідь.

Часник високо поживний, але водночас – низькокалорійний.

100-грамова порція часнику забезпечить організм:

  • 98 калоріями;
  • 7,9 грамами білка;
  • 0,6 грамами жиру;
  • 16,3 грамами вуглеводів;
  • 5,5 грамами клітковини.

В одному зубчику міститься:

  • 4 калорії;
  • 0,2 грама білка
  • 1 грам вуглеводів.

Корисні властивості часнику

Можливо, зміцнює імунітет і допомагає впоратися з застудою

Як мінімум одне велике дослідження показало: якщо щодня їсти часник, частота різних ГРВІ знижується в середньому на 63% — у порівнянні з застосуванням плацебо. І навіть якщо така людина (заради точності відзначимо, що добровольці їли не самі зубчики, а добавку з аліцином) захворіє, від симптомів застуди вона позбавляється значно швидше — за півтора дня проти п’яти у групі плацебо. За іншими даними, додавання в раціон екстракту часнику покращує функцію імунних клітин. А люди, що приймають його, хворіють у два рази рідше, ніж ті, хто обходиться без пахучої рослини. Попри цю інформацію, медицина все ж обережна і наполягає, що потрібні додаткові дослідження. Але якщо ви часто чіпляєте застуду, варто спробувати підключити цей овоч.

Знижує кров’яний тиск

Важливо для тих, хто страждає від гіпертонії. Вживання приблизно чотирьох зубчиків в день протягом 24 тижнів і довше знижує артеріальний тиск так само ефективно, як і деякі лікарські препарати. Це далеко не єдине дослідження на цей рахунок. Часник дійсно здатний приборкати гіпертонію — це науково підтверджений факт.

Зменшує рівень «поганого» холестерину

Щоденне вживання часнику знижує рівень холестерину в загальному і ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ — той самий «поганий» холестерин) зокрема. Ефект найбільш помітний, якщо з’їдати по 3-4 зубчики щодня протягом 8 тижнів і більше.

Протистоїть розвитку старечого недоумства

Часник містить велику кількість, які крім іншого захищають від мутацій і пошкоджень клітини мозку. Таким чином, включення цієї рослини в раціон допомагає знизити ризик розвитку порушень пам’яті і деменції, у тому числі хвороби Альцгеймера.

Знижує рівень цукру в крові

Це особливо помітно у людей, які страждають діабетом 2 типу. Причому ефект проявляється вже через 1-2 тижні щоденного вживання овочу. Дослідження ще тривають, проте вчені називають їх вельми перспективними. Часник рекомендується включати в терапію діабету 2 типу. Але бажано робити це під контролем лікаря.

Зменшує ризик раку простати

У китайських чоловіків, які з’їдають не менше одного великого зубчика в день, ризик розвитку раку простати на 50% нижче, ніж у тих, хто не їсть часник зовсім або задовольняється зовсім маленькими (до третини зубчика) дозами.

Є засобом проти втоми

Втома, викликана фізичними вправами, відступить або стане менш вираженою, якщо ви з’їсте хоча б 1-2 зубчики. Вчені поки що не розуміють, з чим пов’язаний такий ефект. Однак вважають часник багатообіцяючим засобом, який може допомогти перемогти швидку стомлюваність.

Кому категорично не можна їсти часник

Часник, як натуральний антикоагулянт Часник є основним антикоагулянтом. Часник здатний розріджувати кров, що вкрай важливо при лікуванні захворювань системи кровообігу, викликаних занадто товстою кров’ю. З огляду на цей аспект, це нормально, що часник представлений як хороший засіб для запобігання тромбів в кровоносних судинах, які в значній мірі відповідають за атеросклероз або зміцнення артерій, викликаючи серцеві напади, інсульти, тромбоз і т.д.

Кому небажано вживати часник:

  • Людям, у яких є захворюваннях шлунково-кишкового тракту;
  • алергікам;
  • При патологіях кишкового тракту.

Але, з огляду на здатність часнику розріджувати кров, слід дотримуватися обережності з часниковою приправою в наступних умовах:

  • Проблеми з кровотечею або згортанням крові: в цьому випадку ви не повинні їсти часник або приймати часникові препарати.
    • До або після операції: прийом часнику може бути небезпечним, так як це може сприяти крововиливів. Найкраще зупинити прийняти часник близько 15 днів перед будь-якої хірургічної процедури і не прийняти в подальшому до тих пір, поки не отримаєте дозвіл на вживання від доктора.
  • діабет
  • Часник під час вагітності та лактації: вагітні жінки можуть вживати часник.Але не варто забувати, що під час вагітності жінка несе відповідальність не тільки за свій організм, але і за організм дитини.
  • Деякі ліки можуть взаємодіяти з часником, деякі препарати для серця, деякі комплекси для вагітних, і інше. Якщо ви приймаєте якісь ліки, краще проконсультуватися з вашим лікарем, щоб уникнути можливих взаємодій.
  • Антикоагулянтні трав’яні препарати: уникати вживання часнику, з використанням інших трав’яних препаратів з антікоагулянтнимісвойствамі.
    • Гіпертиреоз: через свого високого вмісту йоду, часник не слід вживати в разі гіпертиреозу.

Норма вживання в день, скільки потрібно з’їсти

Для того щоб часник приніс організму тільки користь, не варто вживати більше двох – чотирьох зубчиків в день. Така норма рекомендована дорослим. Дітям до трьох свіжий часник вживати взагалі не рекомендується. З трирічного віку свіжий часник можна вводити в овочеві та м’ясні страви, але не більше половини зубчики на один прийом. Дітям достатньо одного – двох зубчиків в тиждень, але тільки за умови, що дитина позитивно реагує на такий продукт.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела