Президент Польщі заперечив навмисний напад на Польщу

Президент Польщі Анджей Дуда 16 листопада заявив, що інцидент із падінням ракет в Пшеводові не був нападом на його країну, швидше за все, це був “нещасний випадок”. Таку заяву польский лідер зробив на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким 16 листопада.

Дуда розповів нові деталі інциденту в Польщі

Немає жодних ознак того, що це був навмисний напад на Польщу. Найімовірніше, це був нещасний випадок”, – заявив президент Анджей Дуда. Крім того, президент Польщі сказав, що також немає ознак того, що це була ракета, випущена Росією. “Немає жодних ознак того, що це була ракета, випущена Росією, але є багато ознак того, що це була зенітна ракета. Є багато ознак того, що ракета не вибухнула, а просто впала на землю – можливо, був вибух палива, але не класичний вибух ракети”, – продовжив польський президент. Він додав, що на місці в Пшеводові і Польща, і американська сторона проводять розслідування. “Я прийняв пропозицію допомоги від президента США Джо Байдена”, – додав Дуда. Своєю чергою, прем’єр-міністр Матеуш Моравецький запевнив, що уряд надасть допомогу та підтримку родинам жертв інциденту. “Реакція наших союзників на цей інцидент показує, що ми можемо розраховувати на наших союзників, що ми в Альянсі, який спрацював”, – підсумував прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. Наразі президент Анджей Дуда офіційно відкрив засідання РНБО країни. Участь у ньому беруть прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, спікер Сенату Томаш Ґродскі, очільниця Сейму Ельжбета Вітек, а також парламентські представники. “Ми хочемо підкреслити, що жителі східної частини Польщі не повинні турбуватися через підвищену активність прикордонних служб, армії чи авіації. Це захід, зроблений для забезпечення посиленої безпеки. Зберігайте спокій”, – сказав Дуда. Моравецький не виключив будь-які маніпулятивні дії з боку Росії. “Ми не можемо виключати жодних сценаріїв. Ми знаємо, як добре росіяни використовують пропаганду, як вони вміють планувати події, які режисовані, а в очах громадськості це має вигляд природного явища”, – сказав Моравецький.

Що ж власне сталося?

Увечері 15 листопада після масованої атаки РФ по Україні польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув у Грубешівському районі, розташованому в 5 кілометрах від кордону з Україною, стався вибух. Associated Press з посиланням на джерело в розвідці США повідомило, що російські ракети перетнули кордон Польщі. Згодом МЗС Польщі підтвердило, що ракета російського виробництва впала на території країни, убивши двох людей. Посла РФ викликали до міністерства. Вибух стався близько 15:35 на території колишнього радгоспу, пише TVP. За даними видання, вибух стався поблизу обладнання, на якому працівники підприємства зважують зерно. Жертвами стали працівник підприємства та один з фермерів. Обидва загинули на місці. Цегляна будівля, де знаходилися ваги, повністю зруйнована. Незадовго до вибуху над селом бачили в небі “дивний об’єкт, який швидко падав на землю”, пише видання з посиланням на свідків.

Реакція світу

У Пентагоні знають про повідомлення, що нібито російські ракети впали на територію Польщі, однак наразі не мають жодної інформації, яка б підтверджувала такі повідомлення, заявив речник Патрік Райдер під час брифінгу. “Я не хочу спекулювати, коли йдеться про наші зобов’язання щодо безпеки, але ми чітко дали зрозуміти, що захищатимемо кожен дюйм території НАТО”, — заявив Райдер. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що “стурбована повідомленнями про вибух у Польщі після масованого російського ракетного удару по українських містах”. “Я висловлюю свої співчуття та моє найсильніше послання підтримки та солідарності з Польщею та нашими українськими друзями”, — додала вона. Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс заявив, що “злочинний російський режим” випустив проти України ракети, які “впали на територію НАТО в Польщі”. А прем’єр-міністр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив, що вранці 16 листопада уряд проведе екстрене засідання з цього питання. МЗС Естонії висловило солідарність із Польщею та готовність “захищати кожен дюйм території НАТО”. Міністр оборони Чехії Яна Чернохова заявила, що Чехія “на боці польського союзника та України, яку сьогодні знову атакував терорист путін”. “Зараз ми оцінюємо удар російських ракет по території Польщі. Чи це була помилка, чи провокація, але це чергове загострення конфлікту з боку Росії, яке не повинно залишитися без відповіді”, — додала вона. Генсек НАТО Столтенберг заявив, що Альянс вивчає ситуацію і встановлює всі факти

Реакція України

Президент України Зеленський заявив, що сталося те, “про що ми давно попереджали”: “Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти”, — сказав Зеленський. Росія просуває версію про те, що на території Польщі впала ракета української ППО, заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба. “Росія просуває конспірологічну теорію про те, що на поляків нібито впала ракета української ППО. Це не правда. Ніхто не повинен купуватись на російську пропаганду чи посилювати її повідомлення. Цей урок мав бути вивчений вже давно після падіння MH17”, — зазначив Кулеба. Він також закликав світ надати Україні більше ППО, щоб перехоплювати російські ракети над територією, суміжною з НАТО. Згодом Зеленський повідомив, що поговорив з президентом Польщі Анджеєм Дудою та зокрема висловив співчуття у зв’язку із загибеллю громадян Польщі від “російського ракетного терору”. “Обмінялися наявною інформацією, з’ясовуємо всі факти. Україна, Польща, уся Європа та світ мають бути повністю захищеними від Росії – терориста”, — написав Зеленський у Twitter.

Твій світ з посиланням на ТСН