Оніхофагія, або, що стоїть за звичкою гризти нігті та як її позбутися?

Якщо нігті гризе дитина, це неприємно, але досить звично. Найчастіше відучити малюка від цієї шкідливої звички можна, і вона назавжди залишається в дитинстві. Проте трапляються випадки, коли нігті гризе доросла людина, причому робить це систематично, іноді впродовж усього життя. Чому ж виникає дана проблема,чи є вона суто звичкою, чи ж її причина криється в психології?

Оніхофагія: що це таке?

Оніхофагія (від грецького онікс – ніготь і Фаго – пожирати, є) – психічний розлад.Люди, які страждають цим відхиленням, обгризають нігті, задирки, а іноді і самі пальці до крові. Звичка гризти нігті формується мозком. Симптоматично оніхофагія чимось схожа на хворобу Паркінсона. І в першому, і в другому випадку у людини не працюють гальмівні системи. В результаті осередки збудження в мозку викликають тремтіння при паркінсонізмі, вони ж викликають непереборне бажання гризти нігті.Статистика свідчить, що даної звичкою страждають близько 30% дітей і кожен одинадцятий дорослий. Звучить жахливо, правда? Але стривайте панікувати і дзвонити в психлікарню! Вчені стверджують, що психіка більшості нігтьових гризунів залишається в рамках норми.Основна функція нігтів – захист м’яких тканин і нервових закінчень, що знаходяться на кінчиках пальців. Саме тому люди відчувають такий сильний біль, коли пошкоджують нігті. Чому ж люди їх гризуть? Деякі вчені стверджують, що таким чином людина намагається боротися зі стресом або хоче зосередитися. Інші ж кажуть, що причина криється в нашому несвідомому. Треті наполягають на тому, що оніхофагія в організмі не вистачає якихось життєво важливих речовин, таких, наприклад, як кератин, фосфор, кальцій, цинк.Хто ж з них має рацію?

Чому людина кусає нігті

Нав’язливе обгризання нігтів виникає на базі певних психологічних рис.

Психологічні

  • Тривожність. Таким чином людина знімає емоційну напругу.
  • Почуття провини. Певна форма самопокарання, дія супроводжується нанесенням шкоди самому собі.
  • Особливості виховання. Завищені вимоги дорослих, постійні докори та зауваження, негативна оцінка поведінки і зовнішності дитини.
  • Неблагополучна сімейна обстановка.
  • Проблеми соціальної взаємодії. Якщо дитині тяжко створити хороші стосунки з однолітками, вчителями або прагнення отримати визнання запускає нав’язливі дії.

Набуті

Копіювання звички інших членів сім’ї. Тобто, якщо дитина бачить, як хтось гризе нігті, то може копіювати його поведінку.

Генетична схильність

У сім’ях, де один з батьків страждає звичкою гризти нігті, діти також можуть їх обкушувати.

Ймовірні психічні розлади

Згідно з дослідженнями, у дітей кусання нігтів найчастіше зустрічається під час порушення гіперактивності та дефіциту уваги (75% випадків), а також під час інших психіатричних розладів: опозиційний розлад (36%) та тривожність (21%). Оніхофагія ще часто зустрічається серед дітей та підлітків з обсесивно-компульсивними розладами.

Цікаво, що дослідження також показують, що звичка кусати нігті серед дорослих чоловіків може бути пов’язана з порушенням харчування.

Шкода здоров’ю

Пошкодження нігтя і шкіри

Якщо часто кусати нігті, можна пошкодити кутикулу і тканини навколо неї. Деякий час людина відчуватиме хворобливість навколо нігтя.

Грибкові інфекції

Крім того, що зовнішній вигляд нігтя буде зіпсований, звичка може зробити його схильним до грибкових інфекцій. Це особливо небезпечно, оскільки якщо не перестати гризти нігті, шкідливі мікроорганізми потраплять в рот.

Порушення роботи шлунково-кишкового тракту

Люди, які гризуть нігті, можуть ненавмисно ковтати маленькі шматочки, що може спровокувати проблеми з травною системою. Збільшується ризик шлункових і кишкових інфекцій.

Як відучитися від звички гризти нігті?

Відучитися від шкідливої ​​звички гризти нігті не тільки можна, а й треба. І справа тут не тільки в естетиці. Наші руки постійно контактують із забрудненими поверхнями (поручні в громадському транспорті, гроші, клавіатура робочого комп’ютера, кнопки ліфта, громадські вбиральні і т.д.), на яких накопичуються мільйони бактерій і мікроб. Вони тільки й чекають, щоб побудувати собі комфортабельне житло під вашими нігтями.

Існує величезна кількість ефективних, а іноді і відверто забавних рад, які повинні допомогти вирішити цю проблему.

1.Представницям прекрасної статі потрібно частіше ходити на манікюр. В ідеалі – один раз в тиждень. Доглянуті нігті, покриті красивим лаком, буде шкода гризти!

2 Нарощені нігті – відмінний засіб для боротьби зі шкідливою звичкою. Гризти їх дуже важко і незручно.

3. Можна коротко підстригти нігті, тоді оніхофагія просто-напросто не буде що гризти.

4. Використовуйте спеціальні лаки з гірким смаком, які продаються в аптеках.

5. Можна намазати нігті чимось гірким (наприклад, гірчицею), носити рукавички, постійно жувати жуйку або гризти цукерки.

6. Як тільки ви помічаєте, що починаєте нервувати і тягнете руки до рота, слід негайно переключити свою увагу на щось інше: можна зайнятися прибиранням, приготувати поїсти, погуляти з собакою, подивитися якийсь фільм і т.д.

7. Можна носити на руці гумку (таку, який зазвичай перев’язують пачки грошей). Як тільки захочеться погризти нігті, гумку потрібно відтягнути і різко відпустити. Больові відчуття, отримані при цьому, через деякий час разохотят оніхофагія завдавати шкоди своїм нігтям.

8. Потрібно намагатися себе контролювати. Якщо самостійно зробити це не виходить, можна попросити рідних, друзів, знайомих, щоб вони робили зауваження або використовували більш радикальні методи і били гризуна нігтів по руках.

Але спостереження показують, що оніхофагія в такому випадку починають обгризати шкіру навколо нігтів, вищипують волосся на голові або, що ще гірше, переключаються на куріння. Психіка таким чином просто знаходить заміну. Щоб заспокоїти мозок і прибрати зайву збудливість, необхідно приймати антидепресанти і препарати (протисудомні препарати).Це професійне лікування обсесивно-компульсивного розладу, тому підбір препаратів слід довірити тільки висококваліфікованому фахівцеві.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела