Що треба знати про роботу мозку та як її покращити?

Головний мозок залишається найзагадковішим органом людського тіла, але сучасна медицина не стоїть на місці. У процесі вивчення роботи мозку медики виявили, що на нього можна цілеспрямовано впливати і домагатися позитивних змін.

Якщо наш мозок – за твердженням учених – надпотужний комп’ютер, то чому ми забуваємо номери телефонів, важливі дати чи не можемо вивчити нову тему? Ні, не варто списувати все спадковість, лінь, обсяг інформації чи невдале розташування зірок. Насправді ми просто не завжди знаємо, як правильно використовувати ресурси, що має наш мозок. А для цього достатньо просто розуміти, які процеси відбуваються у нашому «персональному комп’ютері».

Ми всі – візуали

Саме так! Мозок краще сприймає візуальну інформацію, а 50% усіх його ресурсів використовують саме зоровий канал сприйняття інформації. Цей феномен називають ефектом переваги образу. Науково доведено, що людина за один раз здатна запам’ятати близько 2500 зображень, а точність їх подальшого відтворення становить 90%. Навіть тексти мозок сприймає, перш за все, як картинки, де кожна літера – окреме зображення.

Ми краще сприймаємо інформацію «в цілому»

Чи звертали ви увагу на те, що під час сприйняття нової інформації деякі учні губляться у великому масиві отриманих даних? Це цілком нормально. Справа у тому, що, коли мозок отримує нову інформацію, вона автоматично співвідноситься з уже наявною. Все зовсім незнане? У такому випадку обробка даних потребує значно більшого часу.

Сон та харчування справді впливають на роботу мозку

Думаєте, що для того, аби запам’ятати великий обсяг нової інформації, необхідно цілодобово сидіти над підручниками? Звісно, ні, адже саме повноцінний сон є запорукою вдалого засвоєння матеріалу, а от його нестача може призвести до страшних наслідків. Більше того, недосипання може звести нанівець усі старання щось вивчити. Тому добре висипатися просто необхідно. Єдине, що дозволено, – повторити матеріал перед сном, адже відпочинок підвищує продуктивність мозк Їжа здатна покращити роботу мозку. Але, звісно, не будь-яка. Лікарі радять надавати перевагу продуктам, багатим на вітаміни, мікроелементи та жирні кислоти рослинного походження. Особливо важливо, аби організм отримував достатньо магнію, фосфору, кальцію, заліза та цинку. А ще краще – вживати вітаміни!

Запам’ятати легше, якщо інформація чергується

Не варто одразу намагатися дати учням вичерпні теоретичні знання з певної теми. Щось вони, звісно, запам’ятають, але якщо не буде практики, то все це марно. Найбільш вдалим варіантом буде мікс нового матеріалу та тренування навичок, які він має розвивати. Так, під час вивчення іноземної мови не треба акцентувати увагу лише на говорінні, необхідно також тренувати аудіювання та письмо.

Тим, хто грає на музичних інструментах, легше

Гра на музичних інструментах дуже корисна не тільки тому, що дає можливість розвинути природні здібності, а ще й тому, що може бути тренажером для мозку. Регулярні заняття сприяють утворенню нових нейронних зв’язків, а це, у свою чергу, сприятливо впливає на здатність до запам’ятовування. Численні дослідження свідчать, що музиканти легше сприймають нову інформацію та без проблем згадують її за потреби. Ви можете і самі перевірити це твердження, простеживши за учнями, які додатково займаються музикою. Наш мозок – приголомшливий. І не варто думати, що він не здатний вивчити чи сприйняти щось нове. Це не жорсткий диск, інформація зберігається в усій структурі мозку, а кожен нейрон може утворювати до 20 тисяч зв’язків з іншими.

5 способів покращити роботу свого мозку

Лікар та автор книжок про функціонування мозку Дженні Брокіс ділиться корисними порадами, які допоможуть використовувати свій мозок на повну.

Їжте кольорово. Здорове харчування забезпечує нашому мозкові оптимальне “паливо”, завдяки якому ми маємо добру пам’ять та увагу, краще вирішуємо різні задачі. Лікар радить включати до свого раціону якомога більше продуктів, що мають насичений колір: зелені листові овочі, червоні та сині ягоди, чорний шоколад і яйця.

Рухайтеся. Завдяки фізичним вправам мозок отримує більше крові, а з нею й кисню. Це запобігає зумовленому віком зменшенню мозкової маси і стимулює утворення й розвиток нервової тканини. Зі слів Брокіс, 30 хвилин фізичної активності на день підуть на користь мозкові, покращать пам’ять, настрій та самооцінку.

Спіть вдень. 1 година сну здатна відновити й простимулювати нашу інтелектуальну силу. Результати дослідження підтвердили, що двофазний сон не лише освіжає й перезавантажує мозок, а й робить людину розумнішою. 20-хвилинний сон на 40% поліпшує когнітивне функціонування.

Цікавтеся, шукайте, відкривайте щось нове. Цікавість та допитливість мають стати вашою щоденною звичкою. Можна розв’язувати кросворди, поставити собі за мету запам’овувати по три нових іноземних слова на день, читати книжки нового жанру тощо.

Медитуйте. Доведено, що медитація збільшує продуктивність праці, зменшує кількість помилок та випадків хвороб, пов’язаних зі стресом. Також медитація зміцнює зв’язки між клітинами мозку, допомагає йому швидше обробляти інформацію.

 П’ять книг про роботу маленької “сірої речовини”.

  1. Формування розуму. Як мозок створює наш духовний світ”Кріс Фріт

Книга про те, як багато знає і робить наш мозок…без нашого відома. Він змушує нас боятися речей, які ми бачимо, самі того не усвідомлюючи, і може керувати складними рухами кінцівок, про які ми й не підозрюємо. Магія? Ні. Фізіологія? Так.

2. Залежний розум. Сигарета, смартфон, токсичні стосунки: як формуються шкідливі звички та як їх подолати” Джадсон Брювер

Чи знали ви, що Facebook-залежність така ж небезпечна, як і залежність від кокаїну? А те, що процеси розмірковування, планування і фантазування так затягують людей, що можуть стати не просто шкідливими звичками, а залежностями?

3. “Таємне життя розуму. Як ми мислимо, відчуваємо, вирішуємо” – Маріано Сіґман

З дня нашого народження наш мозок починає формувати складні концептуальні конструкції та зв’язки, запам’ятовувати попередній досвід та робити висновки із почутого та побаченого. Наш мозок – це “чорний ящик”, де відбувається реконструкція реальності. І після прочитання книги у кожного свої враження. Тому почуту історію ми переказуємо не дослівно, а “мовою” власних думок. Наш мозок змінює навіть наші спогади, накладаючи на них вже теперішнє бачення ситуації.

4. “Наш дивакуватий мозок. Розповідь невролога про те, що відбувається у ваші голові” Дін Бернетт

 цій книжці ви не знайдете детального наукового опису мозку, навпаки – вся інформація подана через цікаві історії та приклади. Популяризатор науки Дін Бернетт впевнений, що в мозку немає нічого загадкового. Це дійсно складний механізм, однак протягом століть еволюції там назбиралося стільки мотлоху, що він весь час помиляється. Так, він є домівкою свідомості, двигуном людського прогресу, але разом з тим є чимось надзвичайно захаращеним та дезорганізованим. Наче в новеньку квартиру завезли речі з декількох старих, тому там багато коробок з вашими дитячими речами і старий велосипед без колеса.

“Надприродний розум. Як досягати надзвичайного силою розуму” – Джо Диспенза

Твій світ з посиланням на Інтернет джерела