27 лютого починається Великий піст: що треба знати?

Великий піст допомагає вірянам підготувати тіло та душу до світлого свята Воскресіння Ісуса Христа. Він завжди триває сім тижнів і закінчується напередодні Великодня.

В 2023 року Великдень вважається раннім, адже припадає на 16 квітня. Тому і Великий піст розпочнеться вже зовсім скоро. Традиційно він триває сім тижнів перед Воскресінням Христовим. Тобто 2023 року він триватиме від 27 лютого до 15 квітня.

У чому суть Великого посту?

Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння. Під час посту варто додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки із Богом та людьми.

Підготовка до Великого посту

Перед початком Великого посту слід попросити благословення у священника, сповідатися та причаститися. Варто пам’ятати, що піст – це не лише обмеження у їжі, але й духовне очищення. Тому в цей час не можна бажати іншим зла, необхідно уникати конфліктів, з’ясування стосунків. Під час Великого посту слід більше приділяти уваги смиренню та молитвам. Важливим аспектом є також консультація з лікарем, оскільки деякі люди можуть мати медичні протипоказання щодо суворого посту. Слід зазначити, що маленькі діти та вагітні жінки не мають дотримуватися посту, бо це може бути небезпечно для їх здоров’я. До Великого посту слід готуватися заздалегідь, оскільки різка відмова від звичної їжі може зашкодити організму. Тому слід поступово виключати з раціону деякі види продуктів. Наприклад, спочатку можна мінімізувати вживання м’яса та солодощів, а потім відмовитися від смажених страв. Необхідно детально продумати пісне меню, щоб організм отримував достатню кількість білків, жирів, вуглеводів та інших нутрієнтів. Добова норма білку для середньостатистичної людини складає 1 г на 1 кг маси тіла. Найбільше протеїну міститься у таких рослинних продуктах, як гриби, спіруліна, горіх, шпинат, бобові, деякі види капусти.

Три речі на які треба звернути увагу піч час посту: поради Владики

Кожен із нам свідомий , що не живе так, як мав би жити. Тому як Матір Церква вона дає нам цей Великий піст, щоб ми призупинились. У Великому пості ми вказуємо на три речі, які є найпринциповіші: молитва, піст і милостиня.

Молитва

Це те, що нам дає бути з Богом. Кожний у різний спосіб молиться, але найголовніші завдання, єдині завдання, щоб нас привести до цієї зустрічі з Богом. Зустрівшись з Богом ми від Бога набираємося того, що є Божественним, перемінюємося, стаємо інакші. І коли ця зустріч з Богом відбувається в молитві, ми вже не можемо бути такі самі, ми змінюємося неминуче.  Бачимо, що Церква закликає до особистої молитви, зосередженої. Церковні Богослужіння теж стають довшими, змінюють свій характер, стають більш покаянні, коли людина роздумує над собою і своїм життям. Тому час посту — це особливий час для молитви.

Піст

Коли ми говоримо про піст, то думаємо, що це обмеження себе від тих чи інших страв. У певній мірі це правда .Бо ж не є грішно їсти ковбасу в один час, але Церква каже вживати пісні страви у інший час. Але ще важливіше, щоб ми придивилися до себе і подивилися від чого ми є залежні.  Бо піст виконує ту саму функцію, що і молитва. Бо молитва дає нам бути з Богом, а піст усуває від нас те, що не дає нам бути з Богом, від чого ми залежні. Тож придивімося до нашого життя. Кожен із нас дуже багато має залежності.  У розповіді про Гулівера і ліліпутів, коли Гулівер потрапляє у їхню країну, то ліліпути за маленькі ниточки його зв’язують і він не може ворухнутися. І ми здається не робимо великих гріхів, але бачимо, що ми як той Гулівер прив’язані маленькими речами. І час посту – це час відв’язуватися.  Тому подумаймо. Кожен з нас є чимось прив’язаний і кожному з нас потрібно постити.

Милостиня

Вона дає нам позбуватися тих чи інших речей, до яких ми прив’язані. Милостиня дає нам не бути у парадигмі тих всіх речей, які ми маємо. Взагалі милостиня , немовби виводить нас у іншу парадигму буття. У нашому житті є обіт убожества. Убожество – це не лише людина бідна. Убожество – це означає, що людина знаходиться у Бозі, в Господі. Тому коли ми роздаємо милостиню, ми роздаємо те, що не дає нам бути з Господом, але , що ми напосідали, що ми маємо. Остаточно  Йоан Золотоустий каже про те, що немає багатих і бідних. Є лише  ті, яким Бог дав і ті які потребують. І кожному з нас Бог щось дав. Кожен може зробити милостиню, якимсь добрами, грошима, речами. Може зробити милостиню також добрим словом, коли з кимось поговорить у часі Великого посту, приділити комусь увагу. А коли не можемо ділом, чи словом, то можемо першим про що ми сьогодні говорили – молитвою. Звернімо увагу у час Великого посту на нашу молитву, на наш піст і на нашу милостиню.

Твій світ з посиланням на Інтернет джерала